Komandant KFOR-a: Nećemo tolerirati nasilje na Kosovu

U slučaju pogoršanja situacije na Kosovu, KFOR može računati na podršku NATO-a, rekao je general Angelo Michele Ristuccia.

KFOR je sposoban nositi se s krizom na Kosovu, rekao je general Angelo Michele Ristuccia (EPA)

Komandant misije KFOR-a, general Angelo Michele Ristuccia, ocijenio je da su posljednji incidenti na sjeveru Mitrovice zabrinjavajući, posebno kada se to dešava uoči izbor, i dodao da KFOR “neće tolerirati nasilje”.

Rekao je da postoji opasnost da propadne “kompletan posao koji je godinama rađen na sjeveru Kosova”.

“Naš prvi zadatak je da osiguramo slobodno kretanje na Kosovu”, kazao je komandant KFOR-a, prenosi Beta, pozivajući se na medije na Kosovu.

“Opremljeni smo da se nosimo s takvom situacijom. Ali, mi se ponašamo u skladu sa situacijom na najbolji mogući način, reagirajući na svaku situaciju koja je pred nama. Ne toleriramo nasilje. Ne možemo tolerirati nasilje i nećemo ga tolerirati.”

Napetosti zbog registarskih tablica

U Zubinom Potoku i Mitrovici u utorak su općinski izborni službenici i policajci, pokušavajući otvoriti urede općinskih izbornih komisija, napadnuti šok bombama i hicima u zrak, saopćila je policija Kosova.

Općinski izborni službenici zbog toga oni nisu bili u mogućnosti nastaviti pripremni proces za vanredne izbore na sjeveru Kosova.

Vanredni izbori u četiri općine na sjeveru Kosova raspisani su nakon što su srpski predstavnici napustili institucije Kosova, jer je Vlada Kosova donijela odluku kojom se ukidaju registarske tablice za automobile izdate u Srbiji.

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Xhelal Svecla izjavio je da su “među kriminalcima koji stoje iza napada u utorak u dvije sjeverne općine bivši pripadnici policije Kosova iz redova srpske zajednice, koji su početkom novembra podnijeli ostavke”.

Ristuccia je rekao da je misija KFOR-a obučena i opremljena s dovoljno snaga za izvršavanje svake vrste obaveza u okviru svog mandata, ali i da u slučaju pogoršanja situacije, može računati na podršku “cijelog NATO-a i 27 država članica”.

Izvor: Agencije