Podignuta optužnica za ubistvo sarajevskih policajaca

Tužilaštvo Kantona Sarajevo podiglo je optužnicu protiv Save Marinkovića, Aleksandra Macana i Marka Trifkovića zbog ubistva policijskih službenika Adisa Šehovića i Davora Vujinovića.

Optuženi se terete da su 26. oktobra 2018. ispalili najmanje 20 hitaca u policijske službenike Adisa Šehovića i Davora Vujinovića (Al Jazeera)

Nakon višegodišnje istrage, postupajuće tužiteljice Tužilaštva Kantona Sarajevo podigle su optužnicu protiv Save Marinkovića, Aleksandra Macana i Marka Trifkovića zbog ubistva policijskih službenika Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) KS-a Adisa Šehovića i Davora Vujinovića.

Terete se da su 26. oktobra 2018. godine u naselju Alipašino Polje oko 4:20 sati, nakon što su ih policijski službenici zatekli u krađi vozila u Geteovoj ulici, ispalili najmanje 20 hitaca u policijske službenike Adisa Šehovića i Davora Vujinovića, koji su se nalazili u policijskom automobilu, objavilo je Tužilaštvo KS-a.

Adis Šehović od zadobijenih povreda odmah je preminuo, dok je Davor Vujinović teško ranjen te je nekoliko sati kasnije podlegao povredama.

Podizanju optužnice prethodila je istraga Tužilaštva KS-a, u saradnji s Državnom agencijom za istrage i zaštitu (SIPA) i istražiteljima MUP-a KS-a.

U istrazi su intenzivno sudjelovali i dali doprinos u rasvjetljavanju krivičnog djela Federalna uprava policije (FUP), Uprava za organizovani i teški kriminalitet MUP-a bh. entiteta Republika Srpska i Obavještajno-sigurnosna agencija (OSA) Bosne i Hercegovine.

U predmetu su postupajuće tužiteljice poduzele više od 2.500 radnji dokumentiranja i dokazivanja, navodi se u saopćenju Tužilaštva KS-a.

Saslušano 500 osoba, prikupljeno 400 dokaza

Među dokazima su, između ostalog, i dijelovi automobila “Seat Leon” te dijelovi puškomitraljeza sa 20 čahura iz kojeg su ubijeni policajci, a koji su pronađeni zakopani na Palama, na području RS-a.

U okviru istrage saslušano je gotovo 500 osoba.

Urađena su DNK, biološka, balistička, mehanoskopska i druga vještačenja, uključujući zamolnice za međunarodnu pravnu pomoć zbog pribavljanja podataka te saslušanja i vještačenja izvan Bosne i Hercegovine.

Ostvarena je saradnja s Europolom i Interpolom i s nadležnim organima sedam država: SAD, Francuska, Njemačka, Crna Gora, Srbija, Hrvatska i Kanada.

Neki dokazi su potkrijepljeni i podacima iz aplikacija Sky i Anom, koje je pribavilo Tužilaštvo KS-a putem međunarodne pravne pomoći, odnosno pravosudnih organa SAD-a i Francuske.

Optužnica s više od 400 dokaza proslijeđena je Kantonalnom sudu u Sarajevu na potvrđivanje, a predloženo je i produženje pritvora za trojicu osumnjičenih.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada