Sarajevo: Hapšenja zbog javnih nabavki u Kliničkom centru

Pripadnici SIPA-e izvršili su pretrese i četiri osobe lišili slobode zbog sumnji na zloupotrebe prilikom javnih nabavki u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu 2011. i 2012.

Privedene osobe se sumnjiče za udruživanje radi činenja krivičnih djela u vezi sa zloupotrebom položaja ili ovlaštenja (Al Jazeera)

U okviru operativne akcije kodnog naziva “Magnet“, pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) izvršili su u srijedu pretrese u Sarajevu i četiri osobe lišili slobode zbog sumnje na zloupotrebe prilikom javnih nabavki u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS) tokom 2011. i 2012. godine, saopćeno je iz Tužilaštva Kantona Sarajevo.

Ove osobe se sumnjiče za udruživanje radi činenja krivičnih djela u vezi sa zloupotrebom položaja ili ovlaštenja, dodaje se.

Prema nezvaničnim informacijama koje mediji prenose, za spomenuta krivična djela osumnjičeni su bivši direktor KCUS-a Faris Gavrankapetanović, nekadašnji premijer KS-a Fikret Musić, bivši kantonalni ministar zdravstva Zlatko Vuković i uposlenica KCUS-a Muvedeta Čedić.

Pretresi na više lokacija

Gavrankapetanović je bio na čelu KCUS-a skoro 12 godina, do 2012. godine.

Musić je bio na mjestu kantonbalnog premijera od 2011. do 2012. godine, a u istom periodu je Zlatko Vuković bio na čelu Ministarstva zdravstva.

Pripadnici SIPA-e izvršili su pretrese stambenih i pomoćnih objekata i pokretnih stvari na više lokacija u Sarajevu.

Pretresi se vrše po nalogu Kantonalnog suda u Sarajevu i pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva KS-a, a u saradnji s Federalnom upravom policije (FUP) i Ministarstvom unutrašnjih poslova (MUP) Kantona Sarajevo, saopćeno je iz SIPA-e.

Izvor: Agencije