Von der Leyen: Podržavamo kandidatski status BiH

Naša podrška za integraciju Zapadnog Balkana u Evropsku uniju je veoma jaka, izjavila je predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen na press konferenciji nakon samita EU- Zapadni Balkan.

EU podržava regionalnu integraciju, pored EU integracije Zapadnog Balkana, kazala je Von der Leyen (Reuters)

Naša podrška za integraciju Zapadnog Balkana u Evropsku uniju je veoma jaka, izjavila je predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen na press konferenciji nakon samita lidera EU-a i Zapadnog Balkana.

“Naša poruka je jedinstvena. Mi ćemo zajedno raditi na rješavanju problema. Pružamo nedvosmislenu podršku cijelog regiji Zapadnog Balkana. Veoma jasna poruka jedinstva”, rekla je ona, prenosi Fena.

Von der Leyen je naglasila da izražavaju podršku kandidatskom statusu Bosne i Hercegovine, podrška koju su iskazali tokom samita.

“Također smo se dotakli mnogih tema. Važna tema je bila posljedice rata u Ukrajini, posebno u smislu energenata. Želimo sarađivati s našim partnerima na Zapadnom Balkanu po ovom pitanju. Sve mjere koje donosimo u EU biće prenesene na ovu regiju”, kazala je ona.

Pomoć za Zapadni Balkan

Istakla je da su u ponedjeljak usvojili paket od jedne milijarde eura za rješavanje problema energetike na Zapadnom Balkanu.

“Od toga, 500 miliona eura je u vidu direktne budžetske podrške za ranjiva kućanstva i biznise. Druga polovina od 500 miliona će ići za izgradnju infrastrukture u vidu obnovljive energije, koja je čistija, zdravija i može se proizvoditi u domaćinstvu”, izjavila je Von der Leyen.

Podsjetila je da su u ponedjeljak odobrili šest velikih energetskih projekata za obnovljive izvore energije.

Također je napomenula da EU podržava regionalnu integraciju, pored EU integracije Zapadnog Balkana.

“Posljednja stvar o kojoj smo razgovarali je migracija. Obećali smo podržati bolju kontrolu nad granicama i procesima za dobijanja azila. Očekujemo od naših partnera na Zapadnom Balkanu da se brzo usklade sa viznim propisima EU”, zaključila je predsjednica Evropske komisije.

Izvor: Agencije