Srušio se hrvatski lovac MiG-21, oba pilota živa

Avion Hrvatskog ratnog zrakoplovstva srušio se na području kod Slatine u Virovitičko-podravskoj županiji tokom aktivnosti obuke.

Pronađena su oba pilota nakon pada aviona Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (EPA)

Tokom planske aktivnosti obuke, borbeni avion MiG-21 srušio se u utorak na nenaseljenom šumovitom području u Virovitičko-podravskoj županiji, potvrdilo je Ministarstvo obrane Hrvatske, a  oba pilota su pronađena živa.

Avion Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ) MiG-21 srušio se nešto prije 14:00 sati na području kod Slatine.

Tokom njegova pada piloti su se uspješno katapultirali i prizemljili, izvijestio je MORH u utorak popodne.

Novinarka Al Jazeere Marina Barukčić javlja da su oba pilota pronađena živa te da je jedan povrijeđen.

Piloti su u stabilnom stanju, izvan životne opasnosti i bit će prevezeni u bolnicu na ljekarski pregled.

Mediji su ranije javili kako je riječ o dvosjednoj verziji borbenog lovca MiG-21.

Vojna nesreća

Na mjesto nesreće radi potrage i spašavanja odmah su bila upućena dva helikoptera Hrvatskog ratnog zrakoplovstva Mi-171, pripadnici Pukovnije Vojne policije te bespilotne letjelice.

U potragu za pilotima Hrvatskog ratnog zrakoplovstva krenuli su i pripadnici Hrvatske gorske službe spašavanja (HGSS).

HGSS je objavio na svojoj službenoj Twitter stranici kako u potrazi za avionom u Virovitičko-podravskoj županiji sudjeluju stanice Požega, Bjelovar i Orahovica dok su u dolasku stanice Zagreb, Zlatar Bistrica, Varaždin, Čakovec, Novska, Slavonski Brod, Vinkovci i Osijek.

Hrvatski mediji prenose neslužbenu vijest kako je uzrok nesreće otkazivanje motora aviona.

Pad borbenog aviona MiG-21 treća je teška vojna avionska nesreća u Hrvatskoj u mirnodopsko vrijeme unazad dvije i pol godine.

Ministar odbrane Hrvatske Mario Banožić zaputit će se prema mjestu pada MIG-a kod Daruvara, a tamo će doći i načelnik Glavnog štaba Oružanih snaga admiral Robert Hranj i zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ) brigadni general Michael Križanec, potvrđeno je u utorak iz Vlade.

Nakon informacije o padu MIG-a, ministar odbrane Banožić, u dogovoru s predsjednikom Vlade Andrejom Plenkovićem, zaputit će se prema lokaciji pada MIG-a kod Daruvara.

Tamo će doći i načelnik GS OS admiral Hranj i zapovjednik HRZ-a Križanec, potvrdio je novinarima glasnogovornik Vlade Marko Milić.

Izvor: Al Jazeera i agencije