Kosovo od USAID-a do sada dobilo milijardu dolara

Ured za Evropu i Euroaziju USAID će nastaviti pomagati Kosovu, da zauzme svoje mjesto u evropskim i euroatlantskim institucijama.

Izgradnja budućnosti zahtijeva održivo partnerstvo vladinih institucija, civilnog društva, medija i građana (Twitter/USAID Kosovo)

Pomoćnica administratora Ureda za Evropu i Euroaziju Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) Erin McKee je izjavila da je od 1999. godine ta organizacija uložila više od milijardu dolara kao pomoć Kosovu u izgradnji institucija, ekonomiji i drugim oblastima.

“Više od dolara koje smo uložili je naše partnerstvo, koje smo izgradili i za koje sam sigurna da će nastaviti jačati u narednim desetljećima”, rekla je ona na konferenciji za novinare s predsjednicom Kosova Vjosom Osmani u Prištini, prenosi Beta.

Dodala je da će USAID nastaviti pomagati Kosovu da zauzme svoje mjesto u evropskim i euroatlantskim institucijama.

“Naš prioritet je da pomognemo kako bi Kosovo postalo demokratska i prosperitetna zemlja, na čemu ste naporno radili”, kazala je ona i dodala da se nastavak pomoći odnosi na oblast pravosuđa i vladavinu prava.

McKee je dodala da izgradnja takve budućnosti zahtijeva održivo partnerstvo vladinih institucija, civilnog društva, medija i građana.

Okruženje u kojem mladi neće napušti zemlju

Govoreći o dijalogu Kosova i Srbije rekla je da je “normalizacija odnosa među državama uz međusobno priznanje najbolji način koji će pomoći Kosovu da unaprijedi odnose sa susjednim zemljama” i tako zauzme svoje mjesto u okviru evropskih i euroatlantskih integracija.

“Bit ćemo ovdje za sve zemlje regije, za Kosovo, ali i za Srbiju, kako bismo stvorili okruženje u kojem mladi neće vidjeti budućnost u zemljama van svoje domovine, već će nastaviti stvarati biznis i porodicu ovdje, u njihovoj zemlji”, kazala je McKee.

Osmani je rekla da je Kosovo napravilo veliki napredak u posljednja dva desetljeća u mnogim oblastima.

“Prisustvo USAID-a nije samo primjer snažnog partnerstva dvije zemlje i dva naroda, već pokazuje i činjenicu da Kosovo ostaje zemlja s velikim potencijalom, s talentiranom omladinom, rastućom ekonomijom i naprednom demokratijom”, rekla je Osmani.

Izvor: Agencije