Incident u Zubinom Potoku: CIK spriječen u pripremi izbora

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Xhelal Svecla kaže da su organizovane grupe sa maskiranim pojedincima napale zvaničnike CIK-a i policiju šok-bombama i pucali u zrak.

Policija navodi da su se čuli pucnji i detonacije, ali da povrijeđenih nije bilo (EPA/Arhiva)

Kosovska policija saopštila je da je u opštinama Zubin Potok i Sjeverna Mitrovica zabilježeno nekoliko incidenata te da je grupa demonstranata demolirala kancelarije Centralne izborne komisije (CIK) Kosova.

Policija navodi da su se čuli pucnji i detonacije, ali da povrijeđenih nije bilo.

Do incidenta je došlo nakon što su zvaničnici CIK-a, uz pratnju policije, ušli u zgradu opštine Zubin Potok kako bi pripremili održavanje vanrednih lokalnih izbora u četiri opštine na sjeveru Kosova u kojima živi većinsko srpsko stanovništvo.

Izbori u tim opštinama su zakazani nakon što su Srbi sa tog područja napustili kosovske institucije u znak protesta zbog odluke Vlade u Prištini da novčano kažnjava vozače sa tablicama izdatim u Srbiji.

Srpska lista, uz podršku zvaničnog Beograda, ranije je najavila da neće učestvovati na izborima.

Napad grupe sa maskiranim pojedincima

CIK Kosova objavio je da će o daljim aktivnostima odlučiti nakon policijske istrage.

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Xhelal Svecla oglasio se na društvenim mrežama. Rekao je da su organizovane grupe sa maskiranim pojedincima napale zvaničnike CIK-a i policiju šok-bombama i pucali u zrak kako bi ih ometali u objavljanju službene dužnosti.

 

 

“Napadi poput ovog danas koji imaju za cilj blokiranje izbornog procesa su neprihvatljivi. Organizovanje izbora je ustavna obaveza, a učešće na njima pravo građana koje niko ne može da ugrozi. Kosovska policija je počela istrage kako bi identifikovala i privela pravdi sve kriminalce umiješane u današnje napade,” napisao je Svecla.

Izvor: Al Jazeera i agencije