BiH: U predmetu korupcije lišen slobode državni ministar Miloš Lučić

Ministar za ljudska prava i izbjeglice u Vijeću ministara BiH je osumnjičen za krivično djelo zlouporabe položaja ili ovlasti, povezano s više koruptivnih krivičnih djela.

Miloš Lučić je osumnjičen za niz nezakonitosti koje su obuhvaćene istragom (Fena)

Postupajući po nalogu tužiteljice iz Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju, policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), uz asistenciju Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) bh. entiteta Republika Srpska, proveli su u utorak akciju lišenja slobode Miloša Lučić, aktuelnog ministra za ljudska prava i izbjeglice u Vijeću ministara Bosne i Hercegovine.

Uporedo s lišenjem slobode, vrše se pretresi uredskih prostorija, mjesta boravka osumnjičenog, kao i drugih objekata, u cilju pronalaska dokaza o izvršenim krivičnom djelima, saopćeno je iz Tužiteljstva Bosne i Hrecegovine, prenosi Anadolija.

Osumnjičeni Lučić pod istragom je Tužiteljstva Bosne i Hercegovine i osumnjičen je za krivično djelo zloupotrebe položaja ili ovlasti, povezano s više koruptivnih krivičnih djela, kojima je nanesena šteta budžetskim sredstvima Bosne i Hercegovine, a ostvarena nezakonita imovinska korist za osumnjičenog i njemu bliske i povezane osobe.

Tužiteljica odlučuje o daljnjim aktivnostima

Provedenom istragom, prikupljeni su dokazi da je osumnjičeni vršio grube zloupotrebe u oblasti trošenja sredstava namijenjenih za reprezentaciju, nezakonito servisirao vozila kod neovlaštenih osoba, vršio zloupotrbe pri zapošljavanju, kao i niz drugih nezakonitosti koje su obuhvaćene istragom, ističu iz Tužiteljstva Bosne i Hercegovine.

Tužitelj i istražitelj Tužiteljstva Bosne i Hercegovine koordiniraju aktivnosti policijskih organa i određuju dalje istražne aktivnosti koje će biti poduzete.

Osumnjičeni će u zakonskom roku, u pratnji SIPA-e, biti predat postupajućoj tužiteljici, koja će, nakon ispitivanja osumnjičenog, donijeti odluku o daljnjim aktivnostima, saopćeno je.

Izvor: Agencije