MUP Srbije i Hrvatske demantira postojanje kineskih stanica u tim zemljama

Mediji su objavili da Kina ima više od 100 takozvanih prekomorskih policijskih stanica širom svijeta, uključujući Hrvatsku i Srbiju, kako bi pratila i nekad vraćala kineske državljane koji žive u egzilu.

Kina je sklopila sporazume o zajedničkim policijskim ophodnjama s Hrvatskom i Srbijom između 2018. i 2019. (EPA)

Ministarstva unutrašnjih poslova Hrvatske i Srbije demantirala su medijske izvještaje da je Kina uspostavila takozvane prekomorske policijske stanice u ovim zemljama, nakon što je objavljeno da Peking ima više od 100 takvih stanica širom svijeta, uključujući Hrvatsku i Srbiju, kako bi pratio, uznemiravao i u nekim slučajevima vraćao kineske državljane koji žive u egzilu.

CNN je ranije objavio da Kinezi koriste bilateralne sigurnosne sporazume sklopljene sa zemljama u Evropi i Africi kako bi dobili široku međunarodnu prisutnost.

Grupa za ljudska prava Safeguard Defenders sa sjedištem u Madridu kaže da je pronašla dokaze da Kina upravlja s 48 dodatnih policijskih stanica u inostranstvu otkako je grupa prvi put otkrila postojanje 54 takve stanice u septembru.

Novi izvještaj nazvan “Patroliraj i uvjeri” fokusira se na razmjere mreže i ispituje ulogu koju su zajedničke policijske inicijative između Kine i nekoliko evropskih zemalja, uključujući Italiju, Hrvatsku, Srbiju i Rumuniju, odigrale u širenju kineskih prekookeanskih stanica.

Među novim tvrdnjama koje je iznijela grupa je da su kineskog državljanina natjerali na povratak kući operativci koji su radili na tajnom zadatku u kineskoj prekomorskoj policijskoj stanici u predgrađu Pariza, isključivo regrutirani za tu svrhu, uz ranije otkriće da su još dva Kineza prisilno vraćena iz Evrope – jedan u Srbiji, drugi u Španiji.

Kina je sklopila sporazume o zajedničkim policijskim ophodnjama s Hrvatskom i Srbijom između 2018. i 2019. kao dio sve većeg strateškog utjecaja nacije kako je zacrtano u vanjskopolitičkim prioritetima Kine, piše CNN.

Kineski policajci viđeni su u zajedničkoj patroli s hrvatskim kolegama na ulicama glavnog grada Zagreba u julu ove godine.

Zvaničnik zagrebačke policije s kojim je razgovarala kineska novinska agencija Xinhua rekao je da su patrole ključne za “zaštitu i privlačenje stranih turista”.

Reutersov izvještaj iz 2019. kaže da su se kineski policajci pridružili srpskim policajcima u ophodnji u Beogradu kako bi pomogli u rješavanju priljeva kineskih turista.

MUP: Kineski policajci nisu u Srbiji

Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije saopćilo je da nema saznanja o navodnim kineskim policijskim stanicama u Srbiji o čijem postojanju izvještavaju pojedini mediji, ukazavši da u Srbiji nisu prisutni policijski službenici Narodne Republike Kine, prenosi Tanjug.

Kako je navedeno u saopćenju, na osnovu Memoranduma o razumjevanju između Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije i Ministarstva javne bezbjednosti Narodne Republike Kine o sprovođenju zajedničkih policijskih patrola, koji je potpisan 19. maja 2019. godine, šest kineskih policijskih službenika bilo je prisutno u zajedničkim patrolama srpske i kineske policije mjesec dana, od 17. septembra do 16. oktobra 2019. godine.

Napominju da oni ni tada nisu imali pravo upotrebe sredstava prinude.

“Smatramo da ovakvi navodi i neosnovane tvrdnje nanose štetu odnosima dveju zemalјa Srbije i Kine, kao i saradnji koja je uvek bila visokom nivou”, ističe se te dodaje da je u zajedničkim policijskim patrolama šest kineskih policijskih službenika bilo dio zajedničke patrole u Beogradu, Novom Sadu i Smederevu.

MUP Hrvatske odbacio izvještaj

U Ministarstvu unutrašnjih poslova Hrvatske kažu da su u ovoj zemlji boravili samo kineski policajci radi lakše komunikacije s kineskim turistima, a saradnju s Kinom ocijenjuju kao profesionalnu i pozitivnu.

“Ravnateljstvo policije niti iz vlastitih saznanja, a niti iz saznanja agencija s kojima surađuje, ne raspolaže s podacima o postojanju niti djelovanju ilegalnih policijskih postaja u Zagrebu ili Hrvatskoj”, rekla je Hini glasnogovornica MUP-a Jelena Bikić.

Dodala je da su na osnovu bilateralnih sporazuma u Hrvatskoj boravili kineski policajci “s ciljem da hrvatskim kolegama olakšaju komunikaciju s turistima iz Kine, u trajanju od jednog mjeseca”.

Kineski policijski službenici od 2018. tokom ljetnih mjeseci sudjeluju u hrvatskom projektu „Sigurna turistička destinacija”. Tada je u Hrvatskoj ukupno boravilo šest kineskih policijskih službenika, a godinu kasnije njih osam. Tokom 2020. i 2021, kineski policajci nisu boravili u Hrvatskoj, a ove godine ih je bilo osam, kažu u MUP-u.

Osim toga, saradnja hrvatske policije se, po potrebi, ostvaruje putem kineskog izaslanika pri kineskoj ambasadi u Zagrebu zaduženog za vojnu i policijsku saradnju.

“Cjelokupnu suradnju možemo opisati kao profesionalnu i pozitivnu”, rekla je Bikić.

Neprijavljene konzularne aktivnosti

Safeguard Defenders, koji pretražuje javno dostupne službene kineske dokumente, tražeći dokaze o kršenjima ljudskih prava, naveo je da je identificirao četiri različite policijske jurisdikcije kineskog Ministarstva javne sigurnosti aktivne u najmanje 53 zemlje širom svijeta, navodno radi pomoći iseljenicima iz Kine s njihovim potrebama u inostranstvu.

Nevladina organizacija tvrdi da je Italija ugostila 11 kineskih policijskih stanica, uključujući Veneciju i Prato, blizu Firence.

Peking je demantirao da ima neprijavljene policijske snage izvan svoje teritorije, a njegovo Ministarstvo vanjskih poslova reklo je za CNN u novembru: “Nadamo se da će relevantne strane prestati pretjerivati kako bi stvorile napetosti. Korištenje ovoga kao izgovora za blaćenje Kine je neprihvatljivo.”

Kina je objasnila da su objekti administrativna središta, uspostavljena kako bi pomogla kineskim iseljenicima u zadacima kao što je obnova njihovih vozačkih dozvola.

Kina je također rekla da su uredi odgovor na pandemiju Vovida-19, zbog koje su mnogi građani ostali u drugim zemljama i nisu mogli obnoviti dokumente.

Kinesko ministarstvo vanjskih poslova saopćilo je da u prekomorskim stanicama rade volonteri, ali u međuvremenu se pokazalo da se u nekim slučajevima radi o ljudima zaposlenim na višegodišnjim ugovorima.

Neprijavljene konzularne aktivnosti izvan službenih diplomatskih misija zemlje vrlo su neuobičajene i nezakonite, osim ako država domaćin nije dala svoj izričiti pristanak, navodi CNN.

Sugestija da postoji široka represija nad kineskim građanima u stranim zemljama dolazi u ključnom trenutku za naciju koja se bori s vlastitim nemirima kod kuće, usred umora od restriktivne politike zemlje u borbi protiv Covida, dok treći mandat predsjednika Xi Jinpinga na vlasti počinje, piše CNN.

Izvor: Agencije