SAD doveo u pitanje saradnju s budućom vladom Crne Gore

Sjedinjene Američke Države dovele su u pitanje saradnju s crnogorskom vladom koju bi mogao formirati Miodrag Lekić.

Lekić je dobio mandat na osnovu spornih izmjena Zakona o predsjedniku, koje su u više navrata kritizirali predstavnici međunarodne zajednice u Crnoj Gori (Al Jazeera)

Sjedinjene Američke Države dovele su u pitanje saradnju s crnogorskom vladom koju bi mogao formirati Miodrag Lekić.

Dan nakon što je crnogorski parlament Lekiću povjerio mandat za sastavljanje nove vlade, američka ambasada u Podgorici saopćila je kako su “osporavane izmjene Zakona o predsjedniku u suprotnosti s crnogorskim Ustavom, zbog čega bi bilo koja vlada formirana na osnovu tih odredbi bila ustavno sporna”, prenosi Fena.

“Kao rezultat toga, pitamo se da li bi takva vlada zaista bila demokratski formirana i ne vidimo kako bi Sjedinjene Američke Države mogle sarađuju s vladom formiranom pod tim uvjetima”, naveli su iz američke ambasade.

Kako se dalje navodi, jučerašnja odluka “još jedan je korak u pogrešnom smjeru”.

“Poslije obnove (funkcionalnosti) Ustavnog suda i u svijetlu političke krize, Sjedinjene Američke Države podržavaju vraćanje mandata crnogorskim građanima kroz prijevremene parlamentarne izbore. To je demokratski put naprijed za Crnu Goru”, dodaje se u reagiranju američke ambasade.

Sporne izmjene

Lekić je dobio mandat na osnovu spornih izmjena Zakona o predsjedniku, koje su u više navrata kritizirali predstavnici međunarodne zajednice u Crnoj Gori. Negativno mišljenje o tim izmjenama dala je i Venecijanska komisija, ustvrdivši da se ustavne nadležnosti predsjednika ne mogu mijenjati običnim zakonom.

Slovenska ministrica vanjskih poslova Tanja Fajon, prilikom nedavnog posjeta Podgorici, izjavila je kako formiranje crnogorske vlade na osnovu izmjena Zakona o predsjedniku moglo zaustaviti pristupne pregovore te države s Evropskom unijom.

Lekića je u parlamentu podržala većina od 41 zastupnika iz stranaka koje su na izborima u augustu 2020. godine porazile Demokratsku partiju socijalista Mila Đukanovića i nakon 30 godina vlasti poslali ih u opoziciju.

Uz prosrpski Demokratski front i Demokrate, Lekiću su podršku dali zastupnici Ujedinjene reformske akcije aktualnog premijera Dritana Abazovića, kojem je parlament izglasao nepovjerenje u augustu ove godine.

Izvor: Agencije