Kurti o barikadama: Taktika je ličila na onu iz Ukrajine 2014. godine

Na sjeveru Kosova su se počele kretati osobe koje su ili bile uključene ili su imale veze sa Wagnerovim plaćenicima i sa Noćnim vukovima.

Barikade nisu bile toliko protiv Vlade Kosova, koliko su bile barikade protiv političkog pluralizma među srpskom zajednicom na Kosovu, tvrdi Kurti (EPA)

Nije bilo nikakvih tajnih sporazuma, bilo je sastanaka sa KFOR-om, EULEX-om i ambasadorima Kvinte, posebno sa ambasadorom Sjedinjenih Američkih Država, izjavio je premijer Kosova Albin Kurti povodom optužbi kosovske opozicije da su barikade na sjeveru Kosova uklonjene nakon što je postignut tajni sporazum sa Srbijom.

Kurti je u intervjuu datom za agenciju Kosovapress istakao da je jedino data garancija međunarodnim predstavnicima da nema lista za hapšenje Srba.

Kategorički je odbacio i optužbe da je data garancija za formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom na Kosovu, prenosi Anadolija.

Premijer je kazao da je Vlada Kosova dala prostora i vremena KFOR-u da ukloni barikade, ali to ne bi moglo beskonačno trajati i kosovska policija bi ih sama uklonila, ali na sastancima je uočeno njihovo pojačano angažovanje u pravcu uklanjanja barikada.

“Mi smo dali više vremena KFOR-u zato što je, od informacija koje smo dobijali, bilo jasno da su se na sjeveru Kosova počele kretati osobe koje su ili direktno bile uključene ili su imale veze sa Wagnerovim plaćenicima, onda sa paramilitarnom formacijom Noćni vukovi i oni su koristili taktiku koja je ličila onoj iz 2014. godine u Ukrajini kada je korištena operacija Maskirovka na način da dopru do teritorije suprotne strane, tada Ukrajine, a sada kod nas na sjeveru Kosova”, istakao je Kurti.

‘Neprihvatljivo da dio Kosova kontroliše Srbija’

Dodao je da je zbog svega toga postojala dvostruka budnost, a barikade nisu bile toliko protiv Vlade Kosova, koliko su bile barikade protiv političkog pluralizma među srpskom zajednicom na Kosovu.

“Bile su to barikade više protiv Nenada Rašića i Rade Trajković, nego protiv Albina Kurtija”, rekao je Kurti, naglasivši da veruje da je isti motiv da se uguši politički pluralizam među kosovskim Srbima doveo i do ubistva Olivera Ivanovića, pre gotovo pet godina.

“Za nas je neprihvatljivo da jedan dio naše teritorije kontroliše Srbija“, poručio je Kurti.

Premijer je još jednom pozvao sve srpske građane, posebno one koji ranije nisu imali šanse da se zaposle, da se prijave na konkurse za zapošljavanje u kosovskim institucijama.

Kazao je da ne želi da mjesta koja su ostala upražnjenja izlaskom stotina Srba iz kosovskih institucija, budu popunjena zapošljavanjem Albanaca.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada