Građanima Srbije na raspolaganju bivalentna vakcina protiv korona virusa

Nova vakcina koristi se kao ‘booster’ doza kod svih koji su primili najmanje dvije doze vakcine protiv COVID-a 19.

Bivalentnu vakcinu građani mogu primiti tri mjeseca nakon posljednje doze bilo koje vakcine protiv korona virusa (Anadolija)

Građanima Srbije na raspolaganju je nova bivalentna vakcina protiv korona virusa, a koristi se kao booster doza kod svih koji su primili najmanje dvije doze vakcine protiv COVID-a 19, izjavila je Verica Jovanović, direktorica Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr. Milan Jovanović Batut“.

Za agenciju Tanjug je rekla da tri mjeseca nakon posljednje primljene doze bilo koje vakcine protiv korona virusa građani mogu primiti bivalentnu vakcinu.

“Imamo određen broj građana koji su primili i treću i četvrtu dozu. Dakle, u ovom trenutku tri meseca posle poslednje primljene doze bilo koje vakcine, treba da prime bivalentnu vakcinu.

Pre svega se preporučuje osobama koje imaju 50 i više godina, pacijentima sa hroničnim bolestima, osobama koje boluju od malignih bolesti, ali i onima koji žele da povećaju nivo zaštite od zaraze, ali i komplikacija ukoliko dođe do zaražavanja.

Imamo priliku da vidimo da je kovid i dalje među nama, da svako od nas nosi potencijalni rizik da dođe u kontakt sa zaraženom osobom, a u ovom trenutku raste i broj novozaraženih”, poručila je Jovanović.

‘Period intenzivne aktivnosti respiratornih virusa’

Kaže i da se trenutno „nalazimo u periodu intenzivne aktivnosti svih respiratornih virusa, te da ako nije COVID-19 onda se radi o gripu“.

“Pratimo sezonu gripa i pratićemo je do kraja aprila, a posebno u tom periodu kada smo u zatvorenom, kada su pred nama praznici – bivalentna vakcina je za prioritetne grupe vakcina koju treba primiti bez odlaganja”, rekla je Jovanović.

Dodala je da su u Srbiji potvrđena sva tri tipa virusa gripa.

“Povećan je broj onih oboljenja sličnih gripu, najzastupljenije infekcije se nalaze kod dece do četiri godine, zatim od pet do 14 godina, ali su u riziku sva lica sa smanjenim imunitetom”, poručila je Jovanović.

Izvor: Agencije