Ukinuto stanje povišene borbene gotovosti u Vojsci Srbije

Borbena gotovost vojske Srbije proglašena je 26. decembra zbog situacije na sjeveru Kosova..

Stanje povišene borbene gotovosti u Vojsci Srbije je ukinuto (EPA)

Stanje povišene borbene gotovosti u Vojsci Srbije ukinuto je odlukom predsjednika i vrhovnog komandanta Aleksandra Vučića, potvrđeno je Tanjugu u Predsjedništvu.

Borbena gotovost proglašena je 26. decembra zbog situacije na sjeveru Kosova.

Tada je Vučić, kao vrhovni komandant Vojske Srbije naredio da vojska i sve jedinice MUP-a budu u najvišem stepenu borbene gotovosti.

Tahiri: Kurti je prihvatio ZSO

Bivši glavni pregovarač kosovske strane u dijalogu sa Srbijom Edita Tahiri izjavila je da svaki put kada dođe do tenzija između Prištine i Beograda, premijer Kosova Albin Kurti popusti i pravi kompromise sa Srbijom, piše B92.

Ona je na Facebooku navela da je Kurti prihvatio Zajednicu srpskih opština i dodala da je to potvrdio ambasador SAD u Beogradu Christopher R. Hill svojim izjavama.

“Poslije svake tenzije, Kurti je pravio kompromise sa Srbijom, nakon ove velike tenzije na sjeveru, Kurti je prihvatio ZSO. To je potvrdio američki ambasador Hill”, navela je Tahiri.

Uklonjena barikada

Barikada na prijelazu Merdare je uklonjena, a očekuje se uklanjanje i ostalih barikada, javlja Tanjug pozivajući se na Novosti.

Barikada na tom prijelazu, koju je u znak podrške uhapšenim Srbima postavila grupa građana, nakon njihovog jučerašnjeg oslobađanja, upravo je uklonjena, pišu Novosti.

Reporteri prenosi navode kosovske policije da je prijelaz Merdare sada prohodan za saobraćaj.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić saopštio je sinoć, poslije razgovora sa Srbima sa Kosova u Raškoj, da će ujutro početi uklanjanje barikada, što, kako je kazao, neće ići brzo i trajaće između 24 i 48 sati.

Izgorjela dva kamiona

Kosovska policija saopštila je danas da su u ranim jutarnjim satima kod mjesta Dudin krš kod sjevernog dijela Sjeverne Mitrovice izgorjela dva kamiona, prenosi Ekonomija online, javlja Tanjug.

Kako je navedeno povrijeđenih nema, ali je pričinjena materijalna šteta.

“U ranim jutarnjim satima prijavljeno je da su dva kamiona, koja su se nalazili na barikadama zapaljena na lokaciji Dudin krš u Sjevernoj Mitrovici. Pored materijalne štete niko nije povrijeđen, a uviđaj je u toku”, navodi se u saopštenju policije.

Izvor: Agencije