Vučić: U četvrtak počinje uklanjanje barikada na sjeveru Kosova

Zaključci Srba sa barikada su da će, ako se nastave hapšenja, zatvoriti sjever zemlje za kosovske institucije zauvijek, rekao je predsjednik Srbije.

Petković je rekao da je Vučić zamolio Srbe u današnjem razgovoru da se povuku sa barikada (Anadolija)

U četvrtak će u prijepodnevnim satima krenuti uklanjanje barikada na sjeveru Kosova, rekao je u srijedu navečer predsjednik Srbije Aleksandar Vučić nakon razgovora sa predstavnicima Srba sa sjevera Kosova.

Kako je rekao, prenosi Tanjug, zaključci Srba sa barikada su da će, ako se nastave hapšenja Srba, zatvoriti sjever zemlje za kosovske institucije zauvijek.

Također, rekao je, traže jasnu potvrdu da nikad neće biti priznanja Kosova u bilo kojoj formi.

Vučić je nakon sastanka sa kriznim štabom Srba sa sjevera Kosova rekao da uklanjanje barikada ne može biti gotovo za dva sata, te da će to biti učinjeno ili za 24, ili za 48 sati, ali, da će „nepoverenje ostati”.

‘Tražili jasnu potvrdu da neće biti priznanja Kosova’

”Zaključci Srba sa barikada su da će, ako se nastave hapšenja Srba, zatvoriti sever KiM za prištinske institucije zauvek. Traže jasnu potvrdu da nikad neće biti priznanja Kosova u bilo kojoj formi”, rekao je Vučić.

“Krenu li da hapse Srbe zbog barikada, sve što posle toga preduzmete, ja stojim iza vas”, kazao je.

Vučić je izjave dao nakon razgovora sa predstavnicima Srba sa Kosova, istog dana kada je direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio da su ispunjeni zahtjevi Srba koji se nalaze na barikadama, te da će “večeras biti donijeta odluka o njihovom povlačenju”.

Petković je novinarima u Vladi Srbije rekao da je Vučić na sastanku sa Srbima sa Kosova u Beogradu zamolio povlačenje sa barikada pošto su ispunjeni zahtevi, ali da će on prvo razgovorati sa Srbima koji se nalaze na barikadama.

Nedugo poslije toga, predsjednik Srbije saopštio je da se nalazi na putu za Rašku, poručivši da će odluku srpskog naroda, “kakva god bude bila, prihvatiti”, te da će “čuvati srpsko jedinstvo”.

‘Lovit će nas kao zečeve’

Aleksandar Filipović, doskorašnji šef operative na sjeveru Kosova rekao je na sastanku sa Vučićem da njegovo mišljenje, kao i njegovih kolega policajaca, da će Srbe, ako uklone barikade, ”loviti kao zečeve”.

Slavko Simić, doskorašnji zatupnik u Skupštini Kosova, izjavio je da je srpski narod na sjeveru Kosova “sateran u ćošak” i da je narodu to “dozlogrdilo”.

Petković je ranije istakao da Srbija do sada nije dobila jače garancije od strane SAD-a i EU-a, kada je riječ o uslovima Srba za povlačenje sa barikada na sjeveru Kosova i da će odgovornost sada biti na kosovskim vlastima, prenijela je Beta.

“Garanciju sada daju najmoćnije sile na Zapadu, to je ono što je dobra vest, jer ove garancije dobijamo kada smo bili gotovo na ivici sukoba”, naglasio je.

Kazao je da se zahtevi Srba ispunjavaju i potvrdom SAD-a i EU-a da “ne postoje nikakvi spiskovi za hapšenje ili krivično gonjenje srpskih građana sa Kosova zbog učešća na mirnim protestima i barikadama”.

“Sada ovom izjavom mogu da potvrdim da su naši ljudi na barikadama zaštićeni, jer sada nemate jače priznanje i garancije od SAD-a i EU-a, da ne postoje liste za hapšenje i da neće biti gonjeni i progonjeni Srbi koji se nalaze na barikadama”, rekao je Petković.

Garancije KFOR-a

Istakao je i garancije koje je dao KFOR, gde se garantuje da Kosovske sigurnosne snage ne mogu ući na sjever Kosova bez prethodne saglasnosti komandanta KFOR-a i četiri gradonačelnika na sjeveru Kosova.

“Ova izjava KFOR-a postaje apsolutno izvor formalnog i materijalnog prava, jedna vrsta sporazuma”, kazao je on i dodao da je do sada dogovor postojao samo između Kosova i NATO-a.

Petković je naglasio da se sada dogovor odnosi na sve strane, koji uključuje i Beograd i srpski narod na sjeveru Kosova.

Dodao je da je bivši pripadnik kosovske policije Dejan Pantić pušten u kućni pritvor nakon 19 dana “zatočeništva u ilegalnoj bazi na Jarinju”, što je bio još jedan od zahtjeva Srba sa barikada.

Naveo je da je Nikoli Nedeljkoviću skraćena zatvorska kazna za dva mjeseca i da je i on pušten na slobodu, dok se još uvijek radi na tome da bude oslobođen i Miljan Adžić koji je uhapšen tokom protesta u Zvečanu.

Petković je naglasio da i dalje stoji zahtjev za osnivanjem Zajednice srpskih opština.

Kurti: Nećemo razgovarati sa kriminalcima, već ćemo ih hapsiti

Ranije u srijedu, Evropska unija i SAD objavili su u zajedničkom priopćenju da su zabrinuti zbog situacije na sjeveru Kosova i pozvali su suparničke strane na deeskalaciju napetosti.

SAD i EU naveli su da rade sa Vučićem i Kurtijem na pronalasku političkog rješenja, prenijela je Hina, pozivajući se na Reuters.

“Pozivamo sve na maksimalnu suzdržanost, hitno poduzimanje mjera za bezuvjetnu deeskalaciju situacije i suzdržanost od provokacija, prijetnji i zastrašivanja”, priopćeno je.

Istog dana, premijer Kosova Albin Kurti izjavio je da vlada njegove zemlje smatra da je postavljanje barikada na putevima na severu Kosova nezakonit i neprihvatljiv čin, te da se iste neće tolerisati.

Kurti je, otvarajući sednicu Vlade, rekao da Vlada neće niti razgovarati niti sarađivati sa kriminalcima na sjeveru zemlje, već će ih hapsiti.

„Nažalost, ti kriminalci koje sankcionišu i SAD i Velika Britanija podržavaju predsednik i Vlada Srbije u cilju narušavanja teritorijalnog integriteta naše republike, ali i destabilizacije regiona. Kosovske institucije neće razgovarati i sarađivati sa kriminalcima, već će ih hapsiti“, naglasio je Kurti.

On je dodao da je, u skladu sa sigurnosnim procjenama, KFOR-u dato vrijeme i prostor za djelovanje, ali je dodao i da to vrijeme ubrzano ističe.

Na sjeveru Kosova živi oko 50.000 Srba koji odbijaju priznati prištinsku vladu i nezavisnost Kosova. Imaju podršku mnogih Srba u Srbiji, kao i službenog Beograda.

Predstavnici Srba napustili su u studenom državne institucije, uključujući policiju i pravosuđe zbog odluke kosovske vlade da zamijeni srpske registarske tablice automobila kosovskim.

Bivši policajac, kosovski Srbin, uhapšen je 10. decembra zbog napada na policajca, a njegovo hapšenje pokrenulo je nasilne proteste srpske manjine na Kosovu.

 

Izvor: Agencije