Parlament izabrao Borjanu Krišto za predsjedavajuću Vijeća ministara

Nova državna premijerka Bosne i Hercegovine, Borjana Krišto poručila je da građani zaslužuju bolju budućnost, sukobe ostavljajući iza sebe.

Izazovi pred nama moraju biti motiv za međusobodno uvažavanje i saradnju, smatra Krišto (Fena)

Zastupnički dom Parlamenta Bosne i Hercegovine potvrdio je imenovanje Borjane Krišto na poziciju predsjedavajuće Vijeća ministara.

O tome su se ranije usaglasile stranke koje čine vlast na državnom nivou – HDZ BiH Dragana Čovića, SNSD Milorada Dodika i stranke takozvane Osmorke.

Prethodno je državno predsjedništvo imenovalo Krišto na čelo Vijeća ministara, a službeno je stupila na dužnost tek kad je imenovanje potvrdio i Zastupnički dom Parlamenta.

„Želim da ovo razdoblje od nekoliko sedmica iza nas bude primjer vizije Bosne i Hercegovine u korist viših ciljeva odnosno u korist naše zemlje, u kojoj će biti mjesta za sve“, rekla je Krišto, aludirajući na brzo formiranje državne vlasti nakon izbora održani 2. oktobra.

‘Sukobe ostavimo iza sebe’

“Stanovnici Bosne i Hercegovine zaslužuju budućnost u kojima ćemo se svi uvažavati, a iza sebe ostaviti sukobe. Izazovi pred nama moraju biti motiv za međusobno uvažavanje i saradnju. Prepoznali smo mnoge od tih izazova, poput odlaska mladih ljudi, ekonomske krize, energetskih i infrastrukturnih projekata, reforme sigurnosno-obavještajnog sistema, reforme izbornog zakona…”.

Poručila je da su pred Bosnom i Hercegovinom i brojne prilike, uključujući kandidatski status za članstvo u EU, koji je zemlja dobila 15. decembra.

“Mjesto Bosne i Hercegovine jeste u europskom krugu”, rekla je Krišto.

Govoreći o vanjskoj politici Bosne i Hercegovine, Krišto je rekla da je NATO put važan za zemlju. Integracija nije samo vojno nego i političko pitanje. No, svjesna je da je Bosna i Hercegovina zemlja konstitutivnih naroda u kojoj u svakom pitanju mora postojati konsenzus.

„Radit ćemo na pronalasku dogovora o vanjskopolitičkim pitanjima, pa i u području NATO integracija”, rekla je.

Predsjedavajuća Vijeća ministara Bosne i Hercegovine nema klasične premijerske ovlasti. Neka je vrsta koordinatora rada tog tijela. Ne može samostalno birati ministre jer njih postavljaju stranke koje čine vladajuću većinu.

Široka koalicija

HDZ BiH, SNSD i osmočlana koalicija sastavljana od bošnjačkih i građanskih stranaka postigli su dogovor o formiranju vlasti, bez Stranke demokratske akcije (SDA), koja je činila većinu vlada u zemlju od okončanja rata 1995. godine.

Premda je nova koalicija rekla da je programska, koja će se baviti više životnom pitanjima građana, neke razlike između stranaka su ogromne, uključujući vanjsku politiku, poput pitanja priključenja Bosne i Hercegovine NATO savezu, čemu se snažno protivi Dodik.

Čelnik SNSD-a ima drugačije mišljenje od stranaka Osmorke i kada je u pitanju unutrašnje uređenje Bosne i Hercegovine, ali i pitanja poput ruske agresije na Ukrajinu.

Izvor: Al Jazeera i agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada