Apel urodio plodom: Kladuškim policajcima stanica više ne prokišnjava

Izvršena je kompletna rekonstrukcija krova na objektu Policijske stanice Velika Kladuša; sve donedavno zbog prokišnjavanja bili su ugroženi ljudski životi.

Zgrada Policijske stanice u Velikoj Kladuši dobila je novi krov (Ustupljeno Al Jazeeri)

Zgrada Policijske stanice u Velikoj Kladuši dobila je novi krov. Nakon apela kojeg su predstavnici Sindikata policije Unsko-sanskog kantona uputili putem medija, uslijedila je brza reakcija Ministarstva sigurnosti BiH, Vlade i Ministarstva unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona, te je priča o problemu s kojim se svakodnevno suočavaju policijski službenici u najzapadnijem gradu naše zemlje, ugledala svijetlo dana.

Prije nekoliko dana izvršena je kompletna rekonstrukcija krova na objektu Policijske stanice Velika Kladuša koji je izgrađen davne 1953. godine. Ministar unutrašnjih poslova USK-a Nermin Kljajić ističe kako je zahvalan Ministarstvu sigurnosti BiH i koordinatoru Saši Kecmanu, koji su omogućili zatvaranje finansijske konstrukcije prekrivanja zgrade limom.

(Ustupljeno Al Jazeeri)

„Na ovaj način policijski službenici su dobili bolje uslove za rad. Naravno, to nije trajno rješenje za Veliku Kladušu, moramo doći do nove zgrade Policijske stanice i vidjet ćemo u ovome budžetu da osiguramo ta sredstva“, poručuje ministar Kljajić.

Dodaje kako otežavajući problem za projekt kompletne obnove zgrade predstavlja izdavanje građevinskih dozvola što je u nadležnosti Općine Velika Kladuša.

„Ako se to pitanje rješi možemo u 2023. godini očekivati da će biti riješeni imovinsko-pravni odnosi kada je u pitanju nova zgrada i projektno-tehnička dokumentacija. Ne zavisi sve od Ministarstva unutrašnjih poslova USK-a, već zavisi od Općine Velika Kladuša i toga da li će oni izdati građevinsku dozvolu“, pojašnjava Kljajić.

Sindikat zadovoljan

Za Sindikat policije Unsko-sanskog kantona ovo je ogroman korak u pravcu promjene dosadašnjeg pristupa i veoma su zahvalni svima koji su doprinijeli da se poduzmu ovako brzi i konkretni potezi.

„Nema više one opasnosti i rizika da dođe do strujnog udara ili zapaljenja objekta jer sam objekat je vrlo star i dotrajao, potrebno je još mnogo sredstava uložiti kako bi imao optimalne uslove za rad policijskih službenika, ali je krov bilo neophodno hitno sanirati“, kaže Mahmut Alagić, predsjednika Sindikata policije Unsko-sanskog kantona.

(Ustupljeno Al Jazeeri)

Na kraju je dodao kako se trenutno radi na jednom ozbiljnom projektu unutrašnje rekonstrukcije zgrade, ali je istakao da je to na nadležnoj službi i resornom Ministarstvu, koji treba da planiraju te aktivnosti u što skorijoj budućnosti.

Izvor: Al Jazeera

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada