Božinović o Čečenima na granici: BiH treba uskladiti viznu politiku s EU-om

Više desetaka Čečena nalazi se nedaleko od granice i kane zatražiti azil u Hrvatskoj nakon što su u BiH došli koristeći se bezviznim režimom s Rusijom.

Božinović: Ruski državljani u BiH ulaze kao turisti, nakon čega se pretvaraju u osobe koje žele doći na područje EU-a i podnose zahtjev za međunarodnom zaštitom (Marko Prpic/PIXSELL)

Čečeni koji pokušavaju ući u Hrvatsku zloupotrebljavaju pravila za pružanje azila, kazao je u srijedu potpredsjednik hrvatske vlade Davor Božinović, istaknuvši da bi se takva situacija izbjegla usklađivanjem vizne politike Bosne i Hercegovine s EU-om, što ona i treba učiniti u sklopu svog evropskog puta.

„Podsjećam da države koje imaju ambiciju postati članicama Evropske unije između ostaloga moraju uskladiti svoju vanjsku i sigurnosnu politiku s EU-om, a u tom kontekstu i vizne režime“, kazao je Božinović, prenijela je Hina.

Više desetaka Čečena nalazi se nedaleko od granice i kane zatražiti azil u Hrvatskoj nakon što su u Bosnu i Hercegovinu došli koristeći se bezviznim režimom s Rusijom, kazao je dan ranije savjetnik direktora Granične policije BiH Svevlad Hoffman.

Božinović je također kazao kako je prema dostupnim informacijama riječ o osobama koje u Bosnu i Hercegovinu ulaze kao turisti s potvrdom o uplaćenom smještaju nakon čega se „pretvaraju u osobe koje žele doći na područje Evropske unije i podnose zahtjev za međunarodnom zaštitom“.

„Čisto formalno gledajući, naravno da se radi o zloupotrebi procedura vezanih za međunarodnu zaštitu, prava na azil i sl.“, ustvrdio je ministar unutarnjih poslova.

Blizu stotinu osoba iz Čečenije, republike u sastavu Ruske Federacije, stiglo je u Bosnu i Hercegovinu gdje trenutno borave u blizini graničnog prelaza Maljevac (Anadolija)

Božinović je ponovio kako je ove godine zabilježen porast ilegalnih pokušaja prelaska granice, što bi se moglo izbjeći kada bi se susjedne zemlje izvan EU-a pridržavale njenog viznog režima.

„Ja sam siguran da mi ove godine ne bismo imali povećanje. Možda bismo imali i manje ilegalnih pokušaja ulaska na teritorij Hrvatske – sutra na teritorij šengena – nego što smo imali prošle godine“, kazao je Božinović.

„Znači poruka je: uskladite se sa viznom politikom Evropske unije i to je jedini put kako se možemo legalno nositi s ovim izazovom“, dodao je.

Evropska komisija u oktobru je kritikovala Srbiju zbog bezviznog režima s nizom zemalja čiji su državljani tu činjenicu koristili kako bi ilegalno ušli iz Srbije na prostor Evropske unije. Ubrzo je Srbija ukinula bezvizni režim s Tunisom i Burundijem.

Izvor: Agencije