Šta znači puna borbena pripravnost Vojske i MUP-a Srbije?

Prema srbijanskim medijima, predsjednik Aleksandar Vučić je borbenu gotovost podizao šest puta u posljednjih pet godina.

Sve jedinice Vojske Srbije i Ministarstva unutarnjih poslova od ponedjeljka navečer u stanju su pune borbene pripravnosti zbog krize na Kosovu (Arhiv)

Sve jedinice Vojske Srbije i Ministarstva unutarnjih poslova od ponedjeljka navečer u stanju su pune borbene pripravnosti zbog krize na Kosovu i namjere Prištine da nasilno ukloni barikade na sjeveru, objavili su u ponedjeljak navečer ministri odbrane i unutarnjih poslova.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, kao vrhovni zapovjednik oružanih snaga, zapovijedio je da Vojska Srbije bude u najvišem stepenu pripravnosti, do nivou upotrebe oružane sile, objavio je vicepremijer i ministar odbrane Miloš Vučević.

Prethodno je ministar unutarnjih poslova Bratislav Gašić u kratkoj pisanoj izjavi naveo da je “shodno zapovijedi predsjednika Republike” naložio “podizanje pune borbene pripravnosti svih jedinica MUP-a, Žandarmerije, Specijalnih antiterorističkih jedinica (SAJ) i Policijske brigade”, te da se “odmah stave pod komandu načelnika Glavnog štaba i zaposjednu položaje predviđene operativnim planom“.

Napetosti koje na Kosovu traju mjesecima, eskalirale su u posljednje dvije sedmice nakon što je kosovska policija uhapsila jednog donedavnog policajca, sumnjičeći ga za “narušavanje ustavnog poretka”, na što su lokalni Srbi uzvratili postavljanjem barikada, tražeći njegovo oslobađanje.

Šta podrazumijeva podizanje borbene pripravnosti?

Podizanje borbene pripravnosti može biti stepenovano. Poveća se borbena gotovost dijela snaga, svih jedinica ili jedinica koje su najbliže kriznom području.

Prema Članu 43 Zakon o odbrani, pripravnost Vojske Srbije obuhvata poduzimanje mjera “povećanja operativnih i funkcionalnih sposobnosti, koje su neophodne radi sprječavanja i otklanjanja opasnosti od izazova, rizika i prijetnji sigurnosti”.

Ko može narediti sprovođenje mjera pripravnosti vojske?

Član 11 Zakona o odbrani propisuje da predsjednik Srbije, u skladu sa zakonom, komanduje Vojskom Srbije i stoga može narediti “sprovođenje mjera pripravnosti, opštu i delimičnu mobilizaciju”

Članu 43 istog zakona definiše da predsjednik Republike ili ministar odbrane, po ovlaštenju predsjednika Republike, naređuje sprovođenje mjera pripravnosti Vojske Srbije ili dijelova Vojske Srbije.

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije, odnosno starješina nadležne komande Vojske Srbije, na osnovu posebnog ovlaštenja predsjednika Republike, a radi zaštite i spašavanja ljudi, materijalnih i kulturnih dobara od elementarnih nepogoda, tehničko-tehnoloških nesreća i katastrofa, posljedica terorizma i drugih većih nesreća, može narediti mjere sprovođenja pripravnosti i upotrebu dijelova Vojske Srbije, radi otklanjanja štetnih posljedica koje mogu nastati nevojnim prijetnjama sigurnosti.

Šest podizanja borbene gotovosti u pet godina

Prema srbijanskim medijima, predsjednik Aleksandar Vučić je borbenu gotovost podizao šest puta u posljednjih pet godina.

Prije nedjelje navečer, borbena gotovost Vojske Srbije podignuta je 2. novembra zbog dronova koji su sa Kosova ulazili u Srbiju.

Nivo borbene gotovosti Vojske Srbije bio je podignut i u septembru 2021. godine kada je istekao rok za preregistraciju vozila sa srpskim tablicama na Kosovu.

Punu borbenu gotovost srpskih armijskih jedinica, Vučić je naređivao i u maju 2019. godine kada je kosovska policija na sjeveru Kosova zbog korupcije uhapsila 19 policijskih službenika od kojih je 11 bilo srpske nacionalnosti, podsjeća Danas.

Vojska Srbije je bila u stanju najviše borbene gotovosti i u septembru 2018. godine kada su specijalne jedinice Policije Kosova bile raspoređene u blizini brane i vještačkog jezera Gazivode. Kosovska policija je osiguravala posjetu tadašnjeg predsjednika Kosova Hashima Thacija koji je obišao Gazivode i prijelaz Brnjak na sjeveru Kosova

Vojska Srbije je preventivno podizala borbenu gotovost i početkom avgusta 2018. zbog  „događaja izazvanih jednostranim potezima Prištine“.

Kosovo je 17. februara 2008. na vanrednoj svečanoj sjednici Parlamenta proglasilo nezavisnost od Srbije. Vlada Srbije je iste večeri donijela odluku o poništenju te deklaracije kao “protivpravnog čina privremenih institucija u Prištini”. Od tada traju napetosti između dvije strane.

Izvor: Al Jazeera i agencije