Ruski državljani preko BiH pokušavaju doći do azila u Hrvatskoj

Iz MUP-a Hrvatske rečeno je Al Jazeeri da ruski državljani u Bosnu i Hercegovinu dolaze legalnim putem preko aerodroma u Sarajevu i Tuzli.

Gotovo 100 osoba iz Čečenije, republike u sastavu Ruske Federacije, stiglo je u Bosnu i Hercegovinu gdje trenutno borave u blizini graničnog prelaza Maljevac koji vodi u Hrvatsku (Anadolija)

Bosna i Hercegovina bi kao zemlja kandidatkinja za članstvo u Evropskoj uniji trebala ukinuti bezvizni režim s Rusijom, usklađivajući tako vlastiti vizni režim s viznim režimom EU-a, upozorili su iz Ministarstva unutarnjih poslova Hrvatske kasno u utorak.

Takva reakcija uslijedila je u trenutku kada sve veći broj ruskih državljana preko Bosne i Hercegovine želi doći do azila u Hrvatskoj, a sve u jeku ruske agresije na Ukrajinu.

Gotovo 100 osoba iz Čečenije, republike u sastavu Ruske Federacije, stiglo je u Bosnu i Hercegovinu gdje trenutno borave u blizini graničnog prelaza Maljevac koji vodi u Hrvatsku, prema navodima agencije Anadolija.

Iz Ministarstva unutarnjih poslova Hrvatske rečeno je Al Jazeeri da ruski državljani u Bosnu i Hercegovinu dolaze legalnim putem preko aerodroma u Sarajevu i Tuzli, a zatim dolaze na granicu s Hrvatskom tražeći međunarodnu zaštitu.

Neće zatvarati granične prijelaze

“Činjenica je da smo tijekom cijele 2022. godine evidentirali povećan broj državljana Rusije koji su podnijeli zahtjeve za međunarodnom zaštitom […] Svaka osoba koja pristupi na granični prijelaz Hrvatske i legitimira se može podnijeti zahtjev za azilom odnosno međunarodnom zaštitom. Ista procedura se primjenjuje i prema osobama ruskim državljanima koji pristupe graničnoj kontroli”, naveli su iz MUP-a Hrvatske.

Ipak upozoravaju da sve treće zemlje koje imaju status kandidata za EU, a Bosna i Hercegovina je zemlja kandidatkinja od 15. decembra 2022. godine, imaju obavezu uskladiti svoj vizni režim s viznim režimom Unije, pa se navedeno odnosi i na Bosni i Hercegovinu.

Hrvatski je MUP demantirao da će zatvoriti bilo koji granični prijelaz zbog većeg priliva tražitelja azila iz Rusije, no rekli su kako povećani broj osoba koje na graničnom prijelazu Maljevac pristupaju graničnoj kontroli i izražavaju namjeru za međunarodnom zaštitom može eventualno utjecati na gužve i smanjenje protočnosti saobraćaja.

Izvor: Al Jazeera