Kuna postaje prošlost: Gužve na ‘kovinomatima’ u Hrvatskoj

Ulaskom Hrvatske u eurozonu od 1. januara 2023. građani te zemlje su prisiljeni mijenjati kovanice domaće valute – kune, što je dovelo do velikih gužvi širom zemlje na ‘kovinomatima’.

Gužve ispred poslovnica banaka u Novom Zagrebu, jer su građani počeli mijenjati kune u euro (Pixsell)

Ulaskom Hrvatske u eurozonu od 1. januara 2023. građani te zemlje su prisiljeni mijenjati kovanice domaće valute – kune, što je dovelo do velikih gužvi širom zemlje na takozvanim ‘kovinomatima’, odnosno aparatima za razmjenu kovanog novca, objavio je Večernji list.

Euro u Hrvatskoj od 1. januara postaje službena valuta, ali to ne znači da ima razloga za paniku, s obzirom da od tog dana počinje teći i dvosedmično razdoblje dvojnog opticaja, što znači da će se svugdje u zemlji moći plaćati i u kunama i u eurima.

Za vrijeme dvojnog optjecaja, trgovac ili primatelj plaćanja nije dužan prihvatiti više od 50 kovanica kune u jednoj transakciji, navodi Večernji list. Pritom je primatelj uplate dužan primjenjivati propise o sprječavanju pranja novca i finansiranja terorizma, koji se odnose na ograničenje svote koja se može platiti u gotovini – pojašnjavaju iz Ministarstva finansija, a brojni trgovci apeliraju na razum potrošača jer će im za uplate u kunama morati vraćati eure što će stvoriti određene logističke izazove.

U slučaju da ostanu neke uplatnice u kunama izdane prije uvođenja eura, poput uplatnica za električnu energiju, ona će se moći platiti još šest mjeseci nakon uvođena eura, pri čemu će se iznos preračunati u eure po fiksnom kursu.

Zamjena kovanica

Oni koji se kovanica žele riješiti i prije, glavni kanali su za to poslovnice banaka, Hrvatske pošte i Financijske agencije.

Najjednostavniji način za zamjenu kovanica je korištenje takozvanih ‘kovinomata’, odnosno samoposlužnih aparata.

Na uređaju se može uplatiti kovanice od pet, dvije i jedne kune te od 50, 20, 10, pet, dvije i jedne lipe, a uređaj odjednom može primiti najviše 800 kovanica.

Temeljem prakse zemalja koje su uvele euro kao nacionalnu valutu, očekuje se da će se prilikom zamjene kune za euro vratiti gotovo 1,1 milijarda komada kovanica kune koje ukupno teže kao 120 zagrebačkih električnih tramvaja te više od 500 miliona komada novčanica kune (gotovo 320 miliona iz optjecaja, ostatak iz logističke i strateške rezerve) koje bi položene jedna na drugu formirale 50-kilometarski stup, dakle gotovo šest visina Mount Everesta, navodi Večernji list.

Izvor: Agencije