Haubice postavljene blizu kosovske granice vraćene u kasarnu

Nakon što su ministar odbrane Srbije Miloš Vučević i načelnik Generalštaba Vojske Srbije Milan Mojsilović obišli jedinice, haubice vraćene u kasarnu.

Zadaci koje je dobila Vojska Srbije i ja kao načelnik, biće u potpunosti sprovedeni, rekao je general Mojsilović (Arhiva)

Ministar odbrane Srbije Miloš Vučević i načelnik Generalštaba Vojske Srbije Milan Mojsilović obišli su dio jedinica Vojske Srbije u garnizonu Raška.

Inače, nakon završenog obilaska i slikanja, haubice, stacionirane dva kilometra od prijelaza Jarinje, vraćene su u kasarnu, javlja N1.

Kako je saopšteno, ministar Vučević je tokom obilaska razgovarao sa pripadnicima Vojske Srbije koji izvršavaju zadatke duž administrativne linije.

Prije obilaska, Vučević se sastao sa oficirima Vojske Srbije sa kojima je razmotrio aktuelnu sigurnosnu situaciju.

Stacioniranje artiljerije

Vojska Srbije je prethodno u kopnenoj zoni bezbjednosti, u blizini administrativnog prelaza Jarinje, stacionirala nekoliko topova, odnosno haubice dalekog dometa, javlja portal Nova.

Postavljanje artiljerije je uslijedilo nakon što se Milan Mojsilović, načelnik Generalštaba Vojske Srbije, u nedjelju uvečer hitno uputio ka Raški, na jugu Srbije.

„Zadaci koje je dobila Vojska Srbije i ja kao načelnik, biće u potpunosti sprovedeni i realizovani kao takvi. Situacija je dole složena, kompleksna, zahteva prisustvo Vojske Srbije duž administrativne linije i u narednim periodima Vojska Srbije, kao prag mira i stabilnosti, biće usmerena ka izvršenju. Raspolažemo sa svim informacijama detaljno. Morate da znate da će preduzete mere i dobijeni zadaci biti u potpunosti ispunjeni“, kazao je Mojsilović beogradskim medijima.

Provladini mediji u Beogradu prenijeli su u nedjelju da se u Zubinom Potoku čula rafalna paljba, dok su pojedini naveli da je došlo do razmjene vatre lokalnih Srba sa kosovskom policijom.

Kosovska policija negira incident

Kosovska policija saopštila je da nije bilo incidenata između njenih pripadnika i bilo kakvih grupa na sjeveru Kosova.

Predstavnici KFOR-a su saopštili, odgovarajući na upit Koha Ditore, da je u Zubinom Potoku došlo do pucnjave, ali da u tom incidentu nije bilo povrijeđenih, niti je pričinjena materijalna šteta.

Savjetnica ministra za zajednice i povratak u Vladi Kosova Rada Trajković upozorila je u međuvremenu na “opasno povećanje tenzija” između Srba na sjeveru Kosova i misija KFOR-a i EULEX-a, piše Beta.

Ona je u objavi na Twitteru ocijenila da “nema stabilizacije” prilika na sjeveru Kosova bez povratka lokalnih Srba u kosovsku policiju.

“To je jasno i ko to negira ne želi dobro Srbima na severu. Dva su prioriteta – povratak u kosovsku policiju i hitno nalaženje kompromisa o Zajednici srpskih opština (po preporuci Gabrijela Eskobara). Alternativa je sukob koji će nas sve puno koštati”, napisala je Trajković.

Patrijarhu Porfiriju zabranjen ulazak na Kosovo

Kosovska policija na administrativnom prelazu Merdare u ponedjeljak oko 14:30 sati nije pustila automobil sa patrijarhom srpskim Porfirijem da uđe na Kosovo, gdje se uputio uprkos jučerašnjem dopisu s Kosova da mu nije dozvoljen boravak.

Prema dokumentu generalne policijske direkcije kosovskog MUP-a u koji je Tanjug, kako navode, imao uvid, odbija se ulazak Prvoslavu Periću, kako je svjetovno ime patrijarha Porfirija, na prijelazu Merdare.

Navodi se da je patrijarh došao automobilom iz Srbije i da mu se odbija ulazak u skladu sa Zakonom o strancima i na osnovu odluke Vlade Kosova.

Patrijarh se, kako prenosi Kosovo Online, u automobilu nekoliko minuta zadržao na strani koju kontroliše kosovska policija, zatim se okrenuo i vratio nazad ka Kuršumliji.

Izvor: Agencije