Policija zabranila patrijarhu Porfiriju ulazak na Kosovo

Kao građanin, krenuo sam u svoju kuću, u svoj dom, a danas su vrata na mom domu za mene zaključaana, napisao je patrijarh Porfirije na Instagramu.

Patrijarh se u automobilu zadržao nekoliko minuta na strani koju kontroliše kosovska policija, nakon čega se vratio (Tanjug)

Kosovska policija na administrativnom prijelazu Merdare danas oko 14:30 sati nije pustila automobil sa patrijarhom srpskim Porfirijem da uđe na Kosovo, gdje se uputio uprkos jučerašnjem dopisu s Kosova da mu nije dozvoljen boravak.

Prema dokumentu generalne policijske direkcije kosovskog MUP-a u koji je Tanjug, kako navode, imao uvid, odbija se ulazak Prvoslavu Periću, kako je svjetovno ime patrijarha Porfirija, na prijelazu Merdare.

Navodi se da je patrijarh došao automobilom iz Srbije i da mu se odbija ulazak u skladu sa Zakonom o strancima i na osnovu odluke Vlade Kosova.

Zabranu ulaska na Kosovo na svom Instagram-profilu komentarisao je i patrijarh SPC.

“Krenuo sam da budem sa svojim narodom uoči najradosnijeg praznika. Kao građanin, krenuo sam u svoju kuću, u svoj dom. Danas su vrata na mom domu za mene zaključana”, napisao je patrijarh na Instagramu.

Patrijarh se, kako prenosi Kosovo Online, u automobilu nekoliko minuta zadržao na strani koju kontroliše kosovska policija, zatim se okrenuo i vratio nazad ka Kuršumliji.

‘Odobrenje samo nakon ograde od postupaka pripadnika SPC-a’

Patrijarh se odlučio za put uprkos jučerašnjoj odluci Vlade Kosova da mu zabrani dolazak.

Tada je poručio da je vijest o zabrani primio sa zaprepaštenjem, ali da neće odustati od namjere da služi u Pećkoj patrijaršiji te da očekuje da zabrana bude stavljena van snage.

Oglasilo se i Ministarstvo vanjskih poslova Kosova.

Kažu da se posjeta patrijarha može odobriti samo nakon što Srpska pravoslavna crkva osudi i ogradi se od postupka njenih pripadnika koji, kažu, ilegalno ulaze na Kosovo i daju otvorenu podršku kriminalnim grupama na sjeveru zemlje koje su odgovorne za postavljene barikade.

Nakon razmatranja tog zahtjeva, odgovoreno je da posjeta patrijarha Porfirija može biti odobrena tek nakon što Srpska pravoslavna crkva osudi, odnosno ogradi se od djelovanja pripadnika SPC-a, koji ilegalnim ulaskom na Kosovo pružaju otvorenu podršku kriminalnim grupama na sjeveru Kosova, koje su odgovorne za barikade koje su tamo postavljene.

“Dakle, zahtjev za posjetu patrijarha Porfirija nije odbijen, kako to propagiraju Srpska pravoslavna crkva i srpski mediji, već je [posjeta] uslovljena distanciranjem od pomenutih nasilnih akata i navedenog djelovanja”, ističu iz Ministarstva inostranih poslova i dijaspore Kosova, prenijela je Anadolija.

Navode da je ovakav stav kosovskih institucija uslovljen činjenicom da je “pravoslavni sveštenik Predrag Popović, iz hrama Svetog Vartolomeja i Varnave u Rakovici kod Beograda, prije nekoliko dana javno priznao da je u utorak, prošle nedjelje, ilegalno prešao preko granice Republike Kosovo i korišćenjem sporednih puteva, prema njegovim riječima, da bi izbjegao patrole KFOR-a, posjetio je i podržao demonstrante na barikadama u Leposaviću”.

Izvor: Agencije