Odgođeno suđenje četvorici hrvatskih pilota u Beogradu

Sud u Beogradu obrazložio je da nije imao elemenata za odluku da se pilotima, optuženim za raketiranje izbjegličke kolone 1995. godine, sudi u odsutnosti.

Među optuženima je i umirovljeni hrvatski pilot Danijel Borović (MORH)

Suđenje četvorici hrvatskih pilota, optuženima za raketiranje izbjegličke kolone tokom vojne akcije “Oluja” 1995. godine, odgođeno je u ponedjeljak uz obrazloženje suda u Beogradu da nije imao elemenata za odluku da im se sudi u odsutnosti.

Predsjedajući sudskim vijećem Vladimir Duruz nije zakazao novo ročište, nego je suđenje odgodio do daljnjeg dok se ne utvrdi vjerodostojnost odluke hrvatskog Ministarstva pravosuđa da neće postupati po molbi Srbije u tom predmetu, izvijestili su srbijanski mediji, prenijela je Hina.

Srbijansko tužiteljstvo za ratne zločine optužilo je pripadnike Hrvatskog ratnog zrakoplovstva Vladimira Mikca (67) iz Ptuja, Zdenka Radulja (69) iz Osijeka, Željka Jelenića (69) iz Pule i Danijela Borovića (64) iz Varaždina da su 7. i 8. augusta 1995. naredili raketiranje kolone izbjeglica na Petrovačkoj cesti kod Bosanskog Petrovca i u mjestu Svodna kod Bosanskog Novog.

Hrvatska najavila da će zaštititi pilote

Tada je poginulo i ranjeno više civila srpske nacionalnosti, uključujući četvero djece, piše u optužnici.

Hrvatske vlasti tvrde da srbijansko pravosuđe nije nadležno za taj slučaj, da je riječ o provokaciji i politički montiranoj optužnici te da će zaštititi pilote.

Sudija Duruz je rekao kako je za odluku o suđenju u odsutnosti nužno provjeriti autentičnost dokumenta hrvatskog ministarstva pravosuđa jer je skinut sa interneta.

Dodao je da se novo ročište neće zakazivati sada, ali da to ne znači da će do nastavka procesa “proći mjeseci”, prenose mediji.

Pripremno ročište u postupku protiv četvorice hrvatskih pilota održano je 16. novembra bez prisustva javnosti.

Izvor: Agencije