BiH izručila Izraelu optuženog za pronevjeru 150 miliona dolara

Tamošnji mediji nazivaju Ben-Arija ‘izraelskim Madoffom’, u julu uhapšen u Bosni i Hercegovini nakon bijega iz Izraela.

Ben-Ari, američko-izraelski državljanin, investitorima je obećavao brzu zaradu preko razgranate piramidalne šeme, poznate i kao Ponzijeva šema (Reuters)

Bosna i Hercegovina je danas izručila izraelskoj policiji Michaela Ben-Arija koji je, prema optužbi, ojadio hiljade investitora u Sjedinjenim Američkim Državama i Izraelu za 150 miliona američkih dolara tokom 15 godina “poslovanja”, prenosi Tanjug pozivajući se na izraelske medije.

Ben-Ari, američko-izraelski državljanin, investitorima je obećavao brzu zaradu preko razgranate piramidalne šeme, poznate i kao Ponzijeva šema, prenosi Times of Israel.

Ponzijeva šema je finansijska prevara u kojoj se novac sakupljen od gomile kasnijih investitora koristi za isplatu nekih ranijih investitora koji cijeloj prevari daju prividni legitimet i tako privlače nove ljude koji postaju dio šeme.

Slučaj Bernieja Madoffa

Ben-Ari je bio uhapšen u Izraelu u aprilu 2021. godine, ali pušten je u kućni pritvor na osnovu kaucije od 625.000 dolara.

Pobjegao je iz te države koristeći tuđi pasoš, a u julu ove godine je uhapšen u Bosni i Hercegovini. U petak je sudija odbio njegovu žalbu na odluku za izručenje.

Mediji u Izraelu nazivaju Ben-Arija “izraelskim Madoffom”, zbog sličnosti sa slučajem Bernieja Madoffa, tvorca jedne od najveće prevarantske Ponzijeve šeme u historiji.

Madoff je zbog svojih prevara, teških više milijardi dolara, osuđen u SAD-u na doživotnu robiju, a preminuo je u zatvoru u aprilu 2021. godine.

Izvor: Agencije