Milanović: EU tretira Hrvatsku kao ‘13. prase’ kada je BiH u pitanju

Predsjednik Hrvatske vrijeđao šefa hrvatske diplomatije zbog reakcije na odbijenicu iz Europske unije.

Milanović smatra kako bi se Hrvatska trebala ugledati na zemlje poput Njemačke i Finske koje "isključivo sebično" provode svoju vanjsku politiku (Reuters)

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović izjavio je u petak kako se Europska unija odnosi prema Hrvatskoj kao da je “trinaesto prase” tako što joj ne dopušta da učestvuje u vojnoj misiji u Bosni i Hercegovini, prenosi Hina.

U misiji EUFOR-ovoj misiji Althea, koja je 2004. zamijenila SFOR NATO-a, učestvuje više od 1.000 vojnika iz 20-ak država, no ne i Hrvatska čijem se učešću protive bh. političari i pojedine europske zemlje.

“Paradoksalno je da Hrvatska famozna za ići u Afganistan i nezamjenjiva za obučavati ukrajinske vojnike koji se bore u krvavom ratu sa kojim ne želim da moja zemlja ima više od minimuma i više od humanitarne pomoći, ali smrdi kada treba poslati pet časnika u nekakav stožer u BiH”, rekao je Milanović novinarima.

“Drska odbijenica”

Najavio je da će javno objaviti “drsku odbijenicu” koju je šef europske diplomatije Josep Borrell uputio hrvatskom ministru vanjskih poslova Gordanu Grliću Radmanu, jer “nas se tretira kao trinaesto prase, na uvredljiv način”.

No, Grlić Radman je ranije u petak rekao kako Borrellovo pismo nije uvredljivo, da ga ne namjerava objaviti i da mu nije jasno kako je Milanović došao do internog pisma.

Milanović mu je uzvratio nazvavši šefa hrvatske diplomatije “nepismenim bezveznjakom”, a Vladu optužio za vođenje vazalske vanjske politike.

“Nemaš vanjsku politiku, nemaš jasan stav, moljakaš… On te bezobrazno otpili i ti kažeš: ‘Pa to nije uvredljivo’. Pa nije tebi jadniče nepismeni uvredljivo, daj nekome tko razumije da to pročita”, rekao je Milanović.

Važniji ciljevi

Po njegovim riječima, Hrvatska bi se trebala ugledati na zemlje poput Njemačke i Finske koje “isključivo sebično” provode svoju vanjsku politiku.

“Hrvatska je članica Dejtonskog sporazuma, a Njemačka nije. Njemački se Parlament bavi unutarnjim ustrojem BiH, a Hrvatska bleji, zuji i ne govori ništa”, rekao je.

Premijer od 2011. do 2015., Milanović jer rekao da njegova vlada nije pokretala pitanje učešća u misiji u BiH iz taktičkih razloga, jer su tada postojali važniji ciljevi koje je trebalo ostvariti.

Sada “nema nijednog razloga da nas se tretira kao treću kategoriju”, a Hrvatska ima jači položaj nego ikada, rekao je predsjednik Hrvatske.

Izvor: Agencije