Izabrana nova vlada bh. entiteta Republika Srpska

Od 16 ministarskih mjesta u Vladi RS-a osam je predviđeno za Srbe, pet za Bošnjake, tri za Hrvate.

Narodna skupština bh. entiteta Republika Srpska je večeras, na posebnoj sjednici, izabrala novu Vladu RS, s Radovanom Viškovićem na čelu, prenosi agencija Fena.

Od prisutna 74 zastupnika, za izbor nove Vlade glasao je 51 zastupnik. Od 16 ministarskih mjesta u Vladi RS-a osam je predviđeno za Srbe, pet za Bošnjake, tri za Hrvate.

Ministrica finansija će i u ovom mandatu biti dosadašnja ministrica Zora Vidović (SNSD), a ministar energetike i rudarstva Petar Đokić (SP), koji je i u prethodnom mandatu obavljao tu funkciju. Ministar zdravlja i socijalne zaštite i u novom sazivu Vlade RS-a bit će Alen Šeranić (SNSD), dok na čelu Ministarstva uprave i lokalne samouprave ostaje Senka Jujić (NPS).

Zlatan Klokić (SNSD) će i dalje biti ministar za evropske integracije i međunarodnu saradnju. Ministarstvo unutrašnjih poslova RS-a vodit će Siniša Karan (SNSD), a Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite Dragoslav Kabić (SNSD).

Pet stubova fokusa nove Vlade

Na čelu Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede bit će Savo Minić (SNSD), a Željko Budimir (SNSD) na čelu Ministarstva za naučno-tehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo. Ministar saobraćaja i veza u naredne četiri godine bit će Nedeljko Čubrilović (DEMOS), a ministar privrede i preduzetništva Vojin Mitrović (SNSD).

Ministarstvo pravde vodit će Miloš Bukejlović (SNSD), a Ministarstvo prosvjete i kulture Željka Stojčić (SNSD). Novi ministar trgovine i turizma je Sevlid Hurtić (BH Zeleni). Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju bit će Bojan Vipotnik (Ujedinjena Srpska), a Dado Dogan (SP) novi ministar za porodicu, omladinu i sport u Vladi RS-a.

Mandatar za sastav nove Vlade Republike Srpske Radovan Višković je prije glasanja o ministrima koje je predložio, prezentirao Program rada. Istakao je kako se ključne reformske oblasti koje će biti u fokusu nove Vlade RS-a mogu definirati kroz pet stubova.

Po njegovim riječima, na prvom mjestu i dalje ostaje ekonomski rast, potom ništa manje značajna digitalizacija RS-a, te reforma javnih preduzeća, zdravstvena i socijalna politika i demografska obnova Republike Srpske.

Izvor: Agencije