Vučić Varhelyiju: Nema zaobilaženja sankcija Rusiji preko teritorije Srbije

Predsjednik Srbije je nakon sastanka sa evropskim komesarom za susjedstvo i proširenje u Beogradu rekao da je spreman razmotriti svoju odluke o tome da ne putuje u Tiranu.

Vučić se zahvalio EU za svaku vrstu podrške, a posebno finansijsku (EPA)

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić primio je evropskog komesara za susjedstvo i proširenje Olivera Varhelyija, koji boravi u dvodnevnoj posjeti Beogradu.

Teme razgovora bile su reforme koje se očekuju od Srbije u procesu evropske integracije, vanjska politika zemlje, kao i saradnja u zaustavljanju ilegalne migracije i energetska sigurnost.

Vučić je nakon sastanka sa Varhelyijem rekao da je razumio njegove primjedbe po pitanju usaglašavanja vanjske politike Srbije sa EU.

“Preko teritorije Srbije niko ne može da zaobilazi sankcije koje je EU uvela Ruskoj Federaciji i Srbija reaguje i sankcioniše takve pokušaje”, poručio je Vučić.

Sastanak u Tirani

Također je rekao da je spreman zajedno sa saradnicima razmotriti mogućnost promjene odluke o tome da ne putuje u Albaniju nakon što mu je Varhelyi poručio da EU misli da je važno da predstavnik Srbije bude u Tirani

Vučić je ranije najavio da neće učestvovati na planiranom sastanku na vrhu između EU i šest zemalja Zapadnog Balkana početkom decembra u Tirani, zbog toga što je lider Progresivno-demokratske stranke Nenad Rašić imenovan na mjesto ministra za zajednice i povratak u Vladi Kosova a za njegovu savjetnicu Rada Trajković, nakon što su Srbi ranije napustili institucije Kosova zbog neslaganja s odlukom Prištine o zamjeni srpskih registarskih tablica kosovskim (RKS).

Do sada je tu ministarsku dužnost obnašao član Srpske liste, ali on se nedavno povukao iz vlade.

“Ja sam rekao da lično ne vidim smisao, ali sam spreman saslušati argumente”, rekao je Vučić dodavši da “premijerka Ana Brnabić misli da je važno da on bude u Tirani i da je spreman o tome razgovarati”.

Dodao je da se njegovo mišljenje o izabranom ministru i ovom kosovskom potezu nije promijenilo.

Energetika i vladavina prava

Vučić se također zahvalio EU za svaku vrstu podrške, a posebno finansijsku i pomoći u znanju.

“Zato sam posebno srećan zbog ovih sporazuma o finansijskoj podršci do 2027.godine”, rekao je Vučić.

Prenio je i da je sa Varhelyijem razgovarao o podršci u oblasti energetike, još jednom se zahvalivši za najavljenu ključnu budžetsku pomoć od 165 miliona eura do kraja ove godine, koju je prilikom nedavne posjete najavila i predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen.

“To je za nas veliki, izuzetno značajan novac, to je važna i velika stvar koju je EU završila u interesu zemalja Zapadnog Balkana, a Srbija je svakako dobila najznačajnija finansijska sredstva”, rekao je Vučić.

Razgovarali su, kaže, i o daljoj energestkoj diverzifikaciji Srbije, o mogućnosti za nabavku dodatnih količina gasa iz Azerbejdžana, ubrzanju radova na interkonektoru Srbija – Bugarska, pristupu terminalima tečnog naftnog gasa, itnerkonektoru Srbija – Sjeverna Makedonija.

“O mnogo strateških stvari smo razgovarali, ali i projektima u kojima smo već zajedno sa EU, kao što je brza pruga Beograd – Niš. Srećan sam što će i Nišlije i jug Sbrije imati brzu prugu i vezu sa Budimpeštom, Bečom, kao i Beograd i Novi Sad”, rekao je Vučić i dodao da je u tom pogledu EU predvidjela ogromnu podršku, ne samo kroz povoljne zajmove, već i u grantovima.

Kazao je da je bilo riječi i o vladavini prava.

“Verujem da možemo dodatno da napredujemo u oblasti medijskih sloboda, vladavine prava, demokratizacije društva i svega drugog”, rekao je Vučić.

Varhelyi je posjetu Beogradu započeo u četvrtak susretom sa ministricom energetike Srbije Dubravkom Đedović i obilaskom Elektromreže Srbije, te sastankom sa liderima opozicije u Parlamentu.

Prije susreta sa Vučićem, Varhelyi je ranije danas razgovarao sa premijerkom Srbije Anom Brnabić.

Izvor: Agencije