Vikić i drugi pravomoćno oslobođeni optužbi

Dragan Vikić, Jusuf Pušina, Nermin Uzunović i Mladen Čovčić oslobođeni su optužbi za ubistva osam pripadnika bivše JNA u sarajevskom Velikom parku.

Dragan Vikić bivši je komandant Odreda policije Ministarstva unutrašnjih poslova RBiH (Armin Durgut / PIXSELL)

Drugostepenom presudom Suda Bosne i Hercegovine potvrđena je oslobađajuća presuda Draganu Vikiću i drugima, potvrdila je Feni Vikićeva braniteljica, advokatica Adna Dobojlić.

Prvostepenom presudom – Dragan Vikić, Jusuf Pušina, Nermin Uzunović i Mladen Čovčić oslobođeni su optužbi za ratni zločin protiv ratnih zarobljenika, a u vezi s ubistvom osam pripadnika bivše JNA u sarajevskom Velikom parku 22. aprila 1992. godine.

Vikić, u svojstvu komandanta Odreda policije Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Bosne i Hercegovine, i Pušina, nekadašnji pomoćnik ministra za uniformisanu policiju, oslobođeni su optužbe da su znali ili mogli znati da se njihovi podređeni spremaju počiniti ubistva te da su propustili da kazne počinioce.

Istovremeno, Uzunović i Čovčić, u svojstvu bivših pripadnika Jedinice rezervnog sastava policije, oslobođeni su optužbe da su sudjelovali u ubistvima osam zarobljenih vojnika i prevozu njihovih tijela.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada