Ustavni sud BiH odložio donošenje odluke o meritumu odredbi koje je nametnuo Schmidt

Ustavni sud BiH odbio je zahtjeve za donošenje privremene mjere u slučaju donošenja odredbi izmjena Izbornog zakona BiH i izmjena Ustava Federacije BiH koje se odnose na Dom naroda federalnog Parlamenta.

Željko Komšić i Šefik Džaferović zatražili su ocjenu ustavnosti odluke visokog predstavnika u BiH od 2. oktobra 2022. (EPA)

Ustavni sud Bosne i Hercegovine odbio je zahtjeve Željka Komšića i Šefika Džaferovića za donošenje privremene mjere u slučaju donošenja odredbi izmjena Izbornog zakona Bosne i Hercegovine i izmjena Ustava entiteta Federacija Bosne i Hercegovin  koje se odnose na Dom naroda federalnog Parlamenta od visokog predstavnika međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Christiana Schmidta.

Ustavni sud je na plenarnoj sjednici razmatrao predmet U-27/22 u, u kojem su podnosioci zahtjeva Željko Komšić, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, i Šefik Džaferović, u vrijeme podnošenja zahtjeva predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine, zatražili ocjenu ustavnosti odluke visokog predstavnika od 2. oktobra 2022. godine, prenosi Anadolija.

“Ustavni sud je na ovoj sjednici isključivo razmatrao i odlučivao o zahtjevima podnosilaca za donošenje privremene mjere. Ustavni sud je odlučio da odbije zahtjeve za donošenje privremene mjere”, naveo je Ustavni sud Bosne i Hercegovine.

Prema mišljenju Ustavnog suda, podnosioci zahtjeva nisu jasno naveli, van apstraktnog nivoa, koje vrste nenadoknadive štete bi mogle nastati ako bi osporeni akti ostali na snazi do rješenja spora, niti su dostavili dokaze o opravdanosti svojih zahtjeva.

‘Ustavni sud svjestan mogućih posljedica’

“Također, baš kao što podnosioci zahtjeva pretpostavljaju da bi primjena osporenih akata do rješavanja njihovih zahtjeva mogla imati negativne posljedice po vladavinu prava, moglo bi se tvrditi i suprotno – da bi prihvatanje zahtjeva podnosilaca zahtjeva za donošenje privremene mjere moglo imati negativne posljedice po vladavinu prava. Ustavni sud smatra da u ovoj fazi ovi argumenti nisu konkretizirani”, naveo je Ustavni sud Bosne i Hercegovine.

Na osnovu člana 64.1. Pravila, Ustavni sud može, na vlastitu inicijativu ili na zahtjev podnosioca zahtjeva ili apelanta, odrediti svaku privremenu mjeru za koju smatra da je treba donijeti u interesu stranaka ili pravilnog vođenja postupka, naročito ako to može dovesti do nenadoknadive štete.

“Ustavni sud je svjestan mogućih posljedica da provedba izbornih rezultata na osnovu osporene odluke visokog predstavnika može dovesti do situacije gdje bi se izbori ili imenovanja morali ponovo razmotriti ako Ustavni sud dođe do konačnog zaključka da odluka visokog predstavnika nije u skladu s Ustavom. Prema mišljenju Ustavnog suda, to ne stvara nenadoknadivu štetu, zato što se, ipak, može ispraviti”, naveli su iz Ustavnog suda Bosne i Hercegovine.

Izvor: Al Jazeera i agencije