Austrijska ministrica: Ojačati napredak na Zapadnom Balkanu

Ruska agresija na Ukrajinu je potresla sve, ali se ne smije potisnuti šta se dešava pred vratima Austrije, kazala je ministrica odbrane ove zemlje Klaudia Tanner.

Klaudia Tanner je rekla da je neophodno insistirati na zapadnobalkanskoj inicijativi (EPA)

Rat u Ukrajini je potresao sve, ali se ne smije potisnuti šta se dešava pred vratima Austrije i naš cilj je da pređemo sa riječi na djela te moramo ojačati otpornost i napredak na Zapadnom Balkanu, izjavila je u petak ministrica odbrane Austrije Klaudia Tanner.

Tanner, koja je bila domaćin dvodnevne konferencije ministara odbrane Centralnoevropske odbrambene saradnje (CEDC) i Zapadnog Balkana u Kremsu, podvukla je da je neophodno insistirati na zapadnobalkanskoj inicijativi, prenosi Tanjug.

Na sastanku je, kako se navodi u saopćenju, bilo riječi, pored ruske agresije na Ukrajinu, o podsticanju regionalne saradnje.

Austrija, koja je ove godine predsjedavala CEDC-om, predala je tu funkciju Češkoj.

‘Ruski napad na Ukrajinu veliki izazov’

“Ovogodišnje predsjedavanje bilo je pod aspektom agresije Rusije na Ukrajinu veliki izazov”, konstatirala je Tanner.

Podsjetila je da je Austrija, u okviru predsjedavanja, sebi postavila za cilj operacionalizaciju odbrambene saradnje kroz provođenje zajedničkih projekata.

Jedan od tih projekata, kako je podsjetila, je “Zapadnobalkanski odbrambeni koledž”, za šta je ove godine izrađen prijedlog, koji je pozitivno prihvaćen u Evropskoj uniji.

Tanner je navela da se u budućnosti treba poboljšati vidljivost CEDC-a.

U fokusu bili su, prije svega, jačanje i inkluzija Zapadnog Balkana, ističe se u saopćenju.

Izvor: Agencije