EU: Imenovanje Rašića nije u saglasnosti s Ustavom Kosova

Evropska unija i 27 država članica pozivaju Kosovo da poštuje sve proceduralne korake kada se imenuje ministar koji dolazi iz nevećinske zajednice.

Članice Evropske unije očekuju evropsko ponašanje, bilo da se radi o retorici, akciji ili rješavanju problema (EPA)

Evropska unija i 27 država članica pozivaju Kosovo da poštuje sve proceduralne korake kada se imenuje ministar koji dolazi iz nevećinske zajednice i da imenovanja ministara budu u saglasnosti s Ustavom Kosova, izjavio je u petak glasnogovornik visokog predstavnika EU-a za vanjsku politiku Peter Stano i dodao da je imenovanje Nenada Rašića za njih razočarenje, jer ne ispunjava ono što je predviđeno Ustavom Kosova.

“Rekli smo veoma jasno oko imenovanja Nenada Rašića, kao ministra, da je vitalno važno da sva ministarska imenovanja budu u saglasnosti s Ustavom Kosova. EU i 27 država članica pozivaju Kosovo da poštuje sve proceduralne korake kada se imenuje ministar koji dolazi iz nevećinske zajednice. To se treba poštivati”, rekao je on na konferenciji za novinare u Briselu.

Naveo je da je ovo imenovanje za njih razočarenje, jer što ne ispunjava ono što Ustav Kosova zahtijeva, kao i da to treba riješiti Ustavni sud Kosova.

‘Evropsko ponašanje za evropske aspiracije’

“Usklađenost s Ustavom Kosova je ključan zahtjev i očekujemo od Kosova da se toga pridržava”, istakao je Stano.

Naglasio je da svih 27 država članica EU-a očekuje evropsko ponašanje, bilo da se radi o retorici, akciji ili rješavanju problema.

“Što se tiče Kosova, mi smo jučer [četvrtak] komentirali potez. U okviru dijaloga između Kosova i Srbije međusobno povjerenje je ključno”, rekao je glasnogovornik.

Ponovio je da “treba imati evropsko ponašanje kada imate evropske aspiracije, a to podrazumijeva uzdržavanje od unilateralnih koraka, od koraka koji donose eskalaciju i tražiti rešenja na evropski način”.

Stano je ocijenio da je situacija na terenu “krhka”.

“Imali smo eskalaciju i EU je pozvao dvije strane da smire tenzije poslije unilateralnih koraka i provokacija. Sigurnosna situacija na terenu je krhka i to se mora imati na umu. Svaka akcija koja može povećati tenzije, mora se izbjećie. Podsjećam na poziv EU i 27 država članica upućen objema stranama da rade na vraćanju kosovskih Srba u institucije Kosova u skladu s obavezom dogovora”, istakao je glasnogovornik.

Posebna važnost samita EU – Zapadni Balkan

Što se tiče samita EU – Zapadni Balkan, zakazanog za 6. decembar u Tirani, glasnogovornik Evropske komisije Eric Mamer je ranije u petak izjavio da je  ova skup veoma važan i da očekuju da svi lideri Zapadnog Balkana budu prisutni, zajedno s čelnicima EU institucija i liderima država članica.

Stano je dodao da je ovaj samit posebno važan u današnjim geopolitičkim uvjetima i za pravi put u regiji.

Naglasio je da je posjeta Beogradu i Prištini specijalnog predstavnika za dijalog Srbije i Kosova Miroslava Lajčaka, koja je najavljena za iduću sedmicu, “nastavak njegovih prethodnih razgovora prošle sedmice”.

“On [Lajčak] je često u regiji, putuje kad god je to neophodno da se sretne s partnerima i ova posjeta je dio njegove radne agende”, rekao je Stano odgovarajući na pitanje da li je ta posjeta bila ranije planirana.

Izvor: Agencije