‘Nezavisimaya Gazeta’: Novi sukob koji bi mogao zaoštriti napetosti između Rusije i Zapada

U članku koji je objavio ruski list ‘Nezavisimaya Gazeta’, Genadij Petrov navodi da je Rusija izrazila spremnost da se uključi u rješavanje situacije na sjeveru Kosova.

Situacija u regiji se zahuktava, smatra autor teskta objavljenom u listu 'Nezavisimaya Gazeta' (Reuters)

Uprkos protestima Srbije, Kosovo je podnijelo zahtjev za ulazak u Evropsku uniju, što prijeti eskalacijom napetosti na Balkanu.

Genadij Petrov ističe, u članku koji je objavio ruski list Nezavisimaya Gazeta, da su se Srbi pobunili nakon što je premijer Kosova Albin Kurti predao zahtjev za ulazak njegove zemlje u Evropsku uniju. Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić smatra da su time prekršeni svi evropski zakoni i sporazumi.

Petrov navodi da je Rusija izrazila spremnost da se uključi u rješavanje situacije, a Maria Zaharova, glasnogovornica ruskog Ministarstva vanjskih poslova, rekla je da ruski ambasador u Srbiji, koji je u bliskom kontaktu sa srbijanskim vodstvom, ima upute o konkretnim koracima za podršku normalizaciji ili predlaganju načina za normalizaciju situacije, te da Moskva čeka odgovor iz Beograda.

Petrov je naglasio da je Albin Kurti, dok je predavao zahtjev za članstvo, izgledao kao da je u pitanju samo simboličan čin, jer je tokom ceremonije rekao: “Ne želimo stajati u dvorištu (Evropske unije) niti da žurimo. Želimo graditi Evropsku uniju u našoj zemlji i s našim narodom.”

Vučić je odmah izjavio da podnošenje zahtjeva smatra kršenjem evropskog prava i radnjom koja nije u skladu s Vašingtonskim sporazumom, potpisanim 2020. godine, uz posredovanje bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa.

‘Situacija u regiji se zahuktava’

Petrov pojašnjava da je Kurti, u vrijeme potpisivanja tog sporazuma, kritizirao tadašnjeg premijera Avdulaha Hotija zbog potpisivanjaVašingtonskog sporazuma, a na Kurtijev zahtjev kosovski parlament nije ratificirao ovaj dokument.

Autor teksta smatra da se, paralelno s ovakvim razvojem događaja, situacija u regiji zahuktava. Kosovska policija je u srijedu preuzela kontrolu nad parlamentom u, kako je rekao, srpskoj općini Sjeverna Mitrovica.

U skladu s tim, zastupnici ispred srpskih stranaka ne sudjeluju u radu ove općine, zbog čega su novi članovi zakonodavnog tijela morali položiti zakletvu, istog tog dana, pod nadzorom specijalnih snaga kosovske policije.

Kosovske vlasti također su odlučile održati nove izbore za srpske općine 18. decembra, a srpske stranke su najavile da neće učestvovati na tim izborima, niti će priznati njihov legitimitet.

Autor navodi da ni Srbi neće demontirati barikade koje su postavili. Međutim, za sada ni Srbija ni Kosovo ne poduzimaju nikakve dodatne mjere, jer traju evropski pokušaji rješavanja krize.

Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Kosova i Srbije Miroslav Lajčak i zamjenik pomoćnika američkog državnog sekretara za evropska i euroazijska pitanja Gabriel Escobar posjetili su dvije zemlje, gdje su se sastali s Kurtijem i Vučićem.

Izvor: Agencije