Incidenti na Jarinju, probijen kordon policije Srbije

Stotinjak okupljenih na graničnom prelazu Jarinje između Srbije i Kosova probilo je oko 14:10 sati prvi kordon policije Srbije koji se nalazio na nekoliko stotina metara od prelaza.

Naguravanje sa policijom na Jarinju (Al Jazeera)

Stotinjak okupljenih na graničnom prelazu Jarinje između Srbije i Kosova probilo je oko 14:10 sati prvi kordon policije Srbije koji se nalazio na nekoliko stotina metara od prelaza.

Kako navodi agencija Beta, njima se ispred samog graničnog prelaza ispriječio novi kordon policije u opremi za razbijanje demonstracija sa štitovima i šljemovima.

Tu je opet došlo do koškanja s policijom, koja je upotrijebila i pendreke u nekoliko navrata, ali se situacija ubrzo smirila.

Najmanje jedna osoba je privedena.

Kfor pojačao prisustvo

Na kosovskoj strani graničnog prelaza su pojačane snage Međunarodnih mirovnih snaga (Kfor), koje su postavile kordon od teških vozila i žičanu barikadu i, kako prenose mediji sa lica mjesta, niko ne može preći ni na Kosovo, ni u Srbiju.

Kfor je saopćio da je pojačao prisustvo na graničnom prelazu Jarinje iz preventivnih bezbjednosnih razloga.

Iz te misije je u odgovoru za prištinsku Kohu rečeno da je pojačanje trupa izvršeno zbog mogućeg prisustva “kriminalnih grupa među demonstrantima”, prenosi Tanjug.

“Uvijek je neophodno da sve osobe koje učestvuju u protestu izbjegavaju nasilje i mirno izražavaju svoje mišljenje, izbjegavajući bilo kakve nesrazmjerne radnje, agresivni stav i ponašanje koje bi moglo biti pogrešno shvaćeno ili shvaćeno kao provokacija ili nepotrebno nasilje“, naveo je Kfor.

Deveti dan protesta

Skup “Zbor na Jarinju“, na koji je pozivalo više organizacija, među kojima i “Narodna patrola”, počeo je oko 13:00 sati, s ciljem da se “oslobode nametnute granice i izdajničkih sporazuma“.

Protest sa srbijanske strane graničnog prelaza Jarinje završen je nešto poslije 15:00 sati, a okupljeni su poručili da će “pritisak” nastaviti iz Beograda i da će, “ukoliko bude puštena krv, biti i na Kosovu”.

Srbi na sjeveru Kosova deveti dan protestiraju na barikadama, a zatvoreni su i granični prelazi Jarinje i Brnjak, pod kontrolom Policije Kosova.

Misija Kfora još nije odgovorila na zahtjev vlasti Srbije za povratak njenih snaga sigurnosti na Kosovo, prenosi Beta, pozivajući se na Radio-televiziju Srbije (RTS).

Iz Kfora je saopćeno kako ima kapacitet osigurati bezbjedno okruženje i slobodu kretanja za sve zajednice, u skladu s mandatom na osnovu Rezolucije 1244 Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda.

Osumnjičen je za ratni zločin

Bivšem kosovskom policajcu Dejanu Pantiću odbijena je žalba na pritvor, a njegovom kolegi Slađanu Trajkoviću sud u Prištini odredio je pritvor do 30 dana.

Dejan Pantić je početkom decembra napustio policiju zajedno s ostalim kolegama u znak protesta zbog odluke Vlade Kosova o preregistraciji vozila s tablicama izdatim u Srbiji.

Uhapšen je 10. decembra na graničnom prelazu Jarinje i određen mu je pritvor od 30 dana zbog sumnje da je učestvovao u napadu na prostorije Opštinske izborne komisije u sjevernom dijelu Mitrovice.

Bivši policajac Slađan Trajković uhapšen je u četvrtak, a osumnjičen je za ratni zločin.

Izvor: Agencije