Obilježen Nacionalni dan Katara u Sarajevu: Svečani prijem i videoporuka Lane Pudar

Ove godine se obilježava se pod sloganom ‘Naše jedinstvo je izvor naše snage’, a u posebno svečanom ozračju jer se održava na vrhuncu Svjetskog nogometnog prvenstva u Kataru.

Sa proslave u Sarajevu (Ustupljeno Al Jazeeri)

U prisustvu brojnih uzvanica iz političkog, društvenog, vjerskog, sportskog, kulturnog i uopće javnog života Bosne i Hercegovine te diplomatskog kora, u četvrtak, 15. decembra je u Hotelu Hills na Ilidži obilježen Nacionalni dan Države Katar.

Ove godine Nacionalni dan Države Katar obilježava se pod sloganom „Naše jedinstvo je izvor naše snage“, a u posebno svečanom ozračju budući da se održava na vrhuncu FIFA Svjetskog nogometnog prvenstva u Kataru. Ali, također, i u svjetlu predstojeće 30. godišnjice bilateralnih veza Države Katar i Bosne i Hercegovine.

Mundijal će spustiti zavjesu odigravanjem finala između Argentine i Francuske 18. decembra ove godine, što je upravo datum koji Katar obilježava kao sjećanje na dan kada je 1878. godine šejh Jassim bin Mohammed Al Thani naslijedio oca kao katarski vladar, te ujedinjenjem arapskih plemena postavio temelje snažne i uspješne države Arapskog zaljeva.

Podrška najboljoj bh. sportašici

Dok zvaničnoj Dohi stižu čestitke iz cijelog svijeta za uspješnu organizaciju SP-a u nogometu, Ambasada Države Katar na čelu s ambasadorom Sultanom Bin Alijem Al-Khaterom odlučila je povodom Nacionalnog dana i globalnog sportskog događaja, koji je prvi put održava u jednoj arapskoj zemlji, podržati rad najbolje sportašice Bosne i Hercegovine – Lane Pudar, odnosno pripreme evropske plivačke prvakinje za odlazak na Svjetsko prvenstvo koje se trenutno održava u australskom Melbourneu.

Tim povodom Pudar je uputila videoporuku prisutnima na svečanom prijemu:

“Dobra večer, pozdravljam sve prisutne i koristim ovu priliku da čestitam Nacionalni dan Države Katar Nj. E. ambasadoru Al-Khateru i svim državljanima. Sport povezuje ljude, i to mogu reći za države Katar i BiH, koje sarađuju već 30 godina. Evo, dok smo mi na Svjetskom prvenstvu u Melbourneu, također se održava Svjetsko prvenstvo u nogometu, kojem je upravo Katar domaćin. Želim da čestitam na organizaciji, a svim učesnicima da poželim sreću“, istakla je Pudar.

“Posebnu zahvalnost dugujem Ambasadi Države Katar pošto su pomogli moje pripreme za Svjetsko prvenstvo u Melbourneu. I nadam se da ću i u narednom periodu donijeti još uspjeha i učiniti vas sretnim. Veliki pozdrav. Voli vas Lana.“

Poželjevši svima dobrodošlicu na godišnjicu osnivanja Države Katar, katarski ambasador u BiH Sultan bin Ali Al-Khater kazao je na proslavi Nacionalnog dana Države Katar da ovaj dan predstavlja „drag događaj, koji reflektuje solidarnost i jedinstvo naroda Katara.“

„Kada domoljublje, odanost precima i očevima i njihovom nezaboravnom žrtvovanju dolazi do izražaja te ponos na mudro vodstvo Njegove visosti šejha Tamima bin Hamada Al-Thanija, emira zemlje (neka ga Bog čuva), vođe procesa postignuća, razvoja i obećavajuće budućnosti“, poručio je ambasador Al-Khater.

Činjenica da se proslava poklapa s domaćinstvom SP u Kataru, kako je naglasio ambasador Al-Khater, predstavlja priliku da „ukažemo svijetu na našu kulturu i nasljeđe“.

„Upoznajmo ga sa svijetlim aspektima naše historije i sadašnjosti, te naše interakcije s drugim kulturama, s ponosom na naše arapske i islamske vrijednosti. Svjetsko prvenstvo pokazalo je kulturni identitet Države Katar, njene ekonomske, sigurnosne i administrativne sposobnosti i njena jasna dostignuća u svim oblastima. Svjetsko prvenstvo u Kataru okupilo je narode i ujedinilo osjećaje te potvrdilo da se svijet može udružiti u suočavanju s velikim izazovima koji prijete cijelom čovječanstvu“, naveo je ambasador.

Velika dostignuća

Poručio je da Katar – kao pouzdan međunarodni partner – vjeruje u podržavanje kolektivnih inicijativa i multilateralne akcije, te je uvijek proaktivan u odgovoru na globalne krize kao što su sigurnost hrane, energetska sigurnost, pandemija Covid-19 i druge.

„Velika dostignuća koja je Država Katar ostvarila na političkom, diplomatskom, ekonomskom, sportskom, zdravstvenom, obrazovnom i drugim poljima odražavaju solidarnost i koheziju između mudrog rukovodstva i lojalnog naroda i daju svijetlu sliku budućnosti države Katar. Iz želje zemlje da očuva prirodne resurse i postigne održivi razvoj, odobren je integrirani nacionalni program za održivost resursa i reciklažu otpada, a osnovana su i postrojenja za njihovo tretiranje i pretvaranje u energiju“, ocijenio je Al-Khater.

Katar, podvukao je, želi podržati sve napore usmjerene na promoviranje civilizirane i kulturne otvorenosti među narodima svijeta.

Rezanje slavljeničke torte (Ustupljeno Al Jazeeri)

“Također, pridaje veliku važnost razvoju svojih odnosa s državama i regionalnim i međunarodnim organizacijama i aktivnom doprinosu jačanju međunarodnog mira i sigurnosti, kroz medijaciju u cilju rješavanja sporova mirnim putem, kao i podršku projektima razvoja i stabilnosti u različitim zemljama. Takva medijacija u Sudanu, Libanu, Afganistanu, Čadu i drugim zemljama doprinijela je ucrtavanju puta prema miru, stabilnosti i razvoju“, poručio je ambasador Al-Khater.

„Pristup koji je Država Katar oduvijek slijedila u svojoj vanjskoj politici, a koji se temelji na pridržavanju principa međunarodnog prava i zaštiti nacionalnih dobara, te usvajanju preventivne diplomatije u vidu prekidanja kriza prije nego što one eskaliraju, učinio je Katar pouzdanim partnerom na kojeg se računa u stvaranju mira i podržavanju stabilnosti“.

Tri decenije bilateralnih odnosa s BiH

Značajno je naglasiti da će se narednog mjeseca (22. januara 2023.) navršiti 30 godina uspostave bilateralnih odnosa Katara i BiH, što će biti prilika da se snažne veze dviju prijateljskih i bratskih država dodatno naglase.

„Što se tiče Bosne i Hercegovine, naši odnosi su čvrsti, prijateljski i vežu nas od njene nezavisnosti do danas. Država Katar stajala je sa svojim bosanskim prijateljima u brojnim iskušenjima – tokom poplava koje su zadesile Bosnu i Hercegovinu 2014. godine i tokom pandemije korone 2019. godine, što je jasan dokaz tog prijateljstva. Država Katar teži ka povećanju obima i raznovrsnosti ekonomske razmjene s Bosnom i Hercegovinom u cilju povećanja bilateralnog bilansa. Učinit ćemo sve za jačanje turizma u oba smjera, s ciljem povećanja saradnje i odnosa u svim oblastima za dobrobit oba prijateljska naroda“, zaključio je ambasador Al-Khater, čestitajući, na kraju, reprezentacijama Argentine i Francuske koje su došle do finala Svjetskog kupa, uz poruku: „Neka pobijedi bolji!“

Nakon obraćanja, Al-Khater je isjekao slavljeničku tortu zajedno sa ambasadorom Palestine u BiH Rezaqom Namourom, reisu-l-ulemom Islamske zajednice u BiH dr. Huseinom ef. Kavazovićem, načelnikom Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH, generalom Senadom Mašovićem, potpredsjednikom bh. entiteta RS Ćamilom Durakovićem, nogometnom legendom i bivšim selektorom reprezentacije BiH u nogometu Mehmedom Mešom Baždarevićem, te gradonačelnikom Mostara Mariom Kordićem.

Nacionalni dan Katara predstavlja nacionalno obilježavanje ujedinjenja Katara 1878. godine, koje se slavi svake godine 18. decembra.

Praznik je uspostavljen 21. juna 2007. dekretom tadašnjeg prijestolonasljednika i nasljednika, a današnjeg emira Države Katar, šejha Tamima bin Hamada Al Thanija. Poznat je i kao Dan osnivača.

Država Katar, koja je nezavisnost stekla 1971. godine, spada u red najbogatijih i najsigurnijih zemalja svijeta. Kruna snažnog višedecenijskog razvoja ove države je FIFA Svjetsko prvenstvo, čije domaćinstvo im je dodijeljeno 2010. godine. FIFA je prvi dio Svjetskog prvenstva u Kataru ocijenila najboljim ikad održanim.

Izvor: Al Jazeera i agencije