Istraživanje: Srbiju godišnje napusti oko 600 ljekara

Oko 1.600 ljekara se upiše godišnje u Ljekarsku komoru Srbije, a oko 600 ljekara ode van zemlje, kažu iz Centra za politike emancipacije.

Prema istraživanju, od 2012. postoji uzlazni trend odlaska ljekara (Getty)

Iz Srbije godišnje oko 600 ljekara ode da radi u inozemstvo, rečeno je u Beogradu, na predstavljaju istraživanja o toj problematici.

Istraživanje je uradio Centar za politike emancipacije u saradnji sa Sindikatom ljekara i farmaceuta Srbije, a posmatran je period od 2012. do 2021. godine, rečeno je na konferenciji za novinare, prenosi agencija Beta.

Predstavnik tog centra Miloš Vučković je rekao da je istraživanje urađeno na osnovu informacija Ljekarske komore Srbije, jer, kako je kazao, Ministarstvo zdravlja i Nacionalna služba zapošljavanja nemaju podatke o tome.

Rekao je da ljekari koji odlaze u inozemstvo moraju od te komore da dobiju certifikat, odnosno potvrdu.

Kazao je da svi koji uzmu certifikat ne odu da rade u inozemstvo, ali se, kako je napomenuo, na to odluči najveći broj njih.

Uzlazni trend odlaska ljekara

“Oko 1.600 lekara se upiše godišnje u Lekarsku komoru Srbije, a oko 600 lekara ode van zemlje”, rekao je on.

Prema istraživanju, kako je kazao, uzlazni trend odlaska ljekara postoji od 2012. godine, “zenit je dostigao 2016. godine, s tim da je 2019. taj trend imao pad”.

Kazao je i da se pretpostavlja da će i u ovoj godini više od 500 ljekara da napusti Srbiju.

Predsjednik Sindikata ljekara i farmaceuta Srbije Rade Panić je kazao da je uzrok odlaska ljekara njihovo nezadovoljstvo uvjetima i organizacijom rada, kao i velikim brojem pacijenata.

Kazao je da su uvjeti  za rad jako teški, a da ljekar, po smjeni, umjesto 35 pacijenata često ima njih duplo, te ukazao na sistem mobinga kao i “partijskog zapošljavanja”.

Izvor: Agencije