Đukanović potpisao zakon koji je izazvao političke turbulencije u Crnoj Gori

Izmjenama Zakona o predsjedniku želi se prisiliti aktuelni predsjednik da mandat za formiranje nove vlade povjeri Miodragu Lekiću, nekadašnjem diplomati iz vremena Slobodana Miloševića.

Milo Đukanović: Odgovornost za primjenu ovog zakona snosit će upravo oni koji su ga usvojili (EPA)

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović potpisao je u petak izmijenjeni Zakon o predsjedniku, kojim se smanjuju ovlasti predsjedniku države, što je dovelo do političkih blokada i protesta u toj zemlji posljednjih dana.

Demonstranti koji podržavaju opoziciju, među njima i Đukanovićeva Demokratska partija socijalista (SPD), sukobili su se u ponedjeljak ispred zgrade parlamenta u Podgorici s policijom nakon što su poslanici usvojili izmjene i dopune zakona kojima se smanjuju ovlasti predsjednika Crne Gore.

Izmjenama zakona želi se prisiliti Đukanovića da mandat za formiranje nove vlade povjeri Miodragu Lekiću, nekadašnjem diplomati iz vremena Slobodana Miloševića, što je naišlo na oštru reakciju opozicije.

Zakon su podržali zastupnici prosrpskog Demokratskog fronta (DF), Ujedinjene reformskw akcije (URA) premijera u tehničkom mandatu Dritana Abazovića te Demokrata bivšeg predsjednika parlamenta Alekse Bečića.

Veći dio opozicije, predvođene DPS-om, nije prisustvovao glasanju.

Venecijanska komisija preporučila da se zakon ne mijenja

Ista parlamentarna većina usvojila je izmjene zakona i početkom novembra, ali Đukanović ga je odbio proglasiti i, umjesto toga, vratio  ga Skupštini na ponovno razmatranje.

Venecijanska komisija, savjetodavno tijelo Vijeća Evrope, ranije je preporučila da se ovaj zakon ne mijenja, a isti stav imali su diplomati Evropske unije i SAD-a.

Ustav Crne Gore propisuje da je predsjednik dužan proglasiti zakon ako bude drugi put usvojen u parlamentu.

Đukanović je rekao da je potpisao Zakon o predsjedniku jer ne želi rušiti Ustav, ali je napomenuo da ni predstavnika parlamenta, ni kandidata za mandatara neće pozvati na novi krug konsultacija i da odbija mogućnost da učestvuje u primjeni zakona kojeg je nazvao neustavnim.

“Odgovornost za primjenu ovog zakona snosit će upravo oni koji su ga usvojili”, kazao je Đukanović.

Izvor: Al Jazeera i agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada