Kosovo zvanično podnijelo zahtjev za članstvo u EU

Želimo izgraditi Evropsku uniju u našoj zemlji, s našim narodom, rekao je premijer Albin Kurti, najavljujući da će Kosovo podnijeti zahtjev za članstvo u NATO program Partnerstvo za mir.

Albin Kurti predaje zahtjev za članstvo u Evropskoj uniju Mikulašu Beku (EPA)

Premijer Kosova Albin Kurti predao je u četvrtak zahtjev za članstvo Kosova u Evropskoj uniji, pokrenuvši proces koji zavisi o normalizaciji odnosa sa Srbijom, uz to najavljujući da će Kosovo naredne godine podnijeti i zahtjev za članstvo u NATO program Partnerstvo za mir.

Kurti je podnio zahtjev za članstvo u EU Češkoj, koja u ovom polugodištu predsjedava Unijom.

“Ne želimo zadnja vrata, kraći put. Želimo izgraditi EU u našoj zemlji, s našim narodom”, rekao je Kurti u Pragu, nakon što je predao zahtjev češkom ministru za evropske poslove Mikulašu Beku, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Kosovo je jedina zemlja na Zapadnom Balkanu koja do sada nije podnijela zahtjev za članstvo u EU.

Premda 27 država članica EU-a nije sklono daljnjem širenju Unije, zbog ruske invazije na Ukrajinu odlučile su posvetiti više energije poboljšanju odnosa sa šest balkanskih zemalja – Albanijom, Bosnom i Hercegovinom, Kosovom, Crnom Gorom, Sjevernom Makedonijom i Srbijom.

Nezavisnost Kosova priznaje 110 država

“Čvrsto vjerujemo da je evropska budućnost jedini način za rješavanje niza problema u regiji, bilo ekonomskih, socijalnih ili etničkih”, rekao je Bek.

Kosovo je proglasilo nezavisnost od Srbije 2008. godine, uz podršku Zapada, nakon rata 1998-99. u kojem je intervenirao NATO.

Kosovo nije član Ujedinjenih naroda.

Nezavisnost Kosova priznaje 110 država.

Ne priznaje ga pet država članica EU-a – Španija, Grčka, Rumunija, Slovačka i Kipar.

Ne priznaju ga ni Srbija, Rusija i Kina.

Kosovo mora normalizirati odnose sa Srbijom prije nego bude moglo ući u EU.

Izvor: Agencije