Šesti dan barikada na sjeveru Kosova

Zamjenik pomoćnika američkog državnog sekretara Escobar, koji je jučer imao sastanke sa državnim vrhom Srbije, a dan ranije sa kosovskim, kaže kako „ima napretka i razloga za optimizam“.

Escobar u Beogradu: Američki diplomata je ponovio da bi barikade trebali mirno ukloniti oni koji su ih i postavili (Tanjug/ Miloš Milivojević)

Na sjeveru Kosova noć je protekla mirno, a Srbi su i dalje na barikadama u znak protesta zbog hapšenja Dejana Pantića i prisustva specijalnih jedinica kosovske policije, prenosi Tanjug pozivajući se na RTS i dodaje kako barikade Srba ulaze u šesti dan.

Šef EULEX-a Lars Gunnar Wigemark rekao je u srijedu za Tanjug da je sigurnosna situacija na sjeveru Kosova vrlo ozbiljna i da je EULEX utrostručio svoje snage, ali da nije nadležan da preuzme kontrolu umjesto kosovske policije kao i da se barikade trebaju ukloniti mirnim putem.

Escobar o ZSO

Specijalni predstavnik Sjedinjenih Američkih Država za Zapadni Balkan Gabriel Escobar izjavio je kako je formiranje Zajdenice srpskih opština (ZSO) iz perspektive SAD-a pravno obavezujuće u okviru sporazuma postignutog prije 10 godina između Srbije, Kosova i Evropske unije, prenosi Tanjug pozivajući se na RTS.

„Za nas je to obaveza jer smo podržali taj proces i jedna se politička strana ne može iz toga povuči jednostrano, tako da ćemo tražiti načine da tu ideju ostvarimo“, rekao je Escobar, dodajući da je rok za to „odmah“.

Zamjenik pomoćnika američkog državnog sekretara Escobar, koji je jučer imao sastanke sa državnim vrhom Srbije, a dan ranije sa kosovskim, kaže kako „ima napretka i razloga za optimizam“.

Nije za ‘militarizaciju problema’

„Ne želim prejudicirati ishod pregovora, ali želim reći jednu stvar – u kontekstu ove krize mislim da možemo vidjeti ne samo početak rješenja, već i priliku za novi dijalog u novoj paradigmi posmatranja dugoročnih rješenja za ovu regiju.“

Escobar je istakao kako je zabrinutost ljudi koji su na barikadama na sjeveru Kosova „legitimna, a u nekim slučajevima i opravdana”. Američki diplomata je ponovio da bi barikade trebali mirno ukloniti oni koji su ih i postavili i kako se protivi dolasku srpske vojske na sjever Kosova jer, kako kaže, nije za „militarizaciju problema“, ali jeste za nastavak dijaloga i diplomatske kontakte.

Ukazao je kako je SAD aktivan partner u pronalaženju rješenja, te kako su dugoročno rješenje europske integracije za cijelu regiju.

Večeras sjednica Vlade Srbije

Vlada Srbije održat će večeras sjednicu na kojoj će i zvanično biti usvojen zahtjev Beograda da se, u skladu sa Rezolucijom 1244 Vijeća sigurnost UN-a, od KFOR-a zatraži povratak srpske vojske i policije na Kosovo, potvrđeno je Tanjugu u Vladi Srbije.

Kako se navodi, sjednici, koja počinje u 20 sati, prisustvovat će predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Vučić je prije pet dana saopćio da je usaglašen tekst kojim će u skladu sa Rezolucijom 1244 Srbija uputiti zahtjev KFOR-u da osigura raspoređivanje srpske vojske i policije na Kosovu.

Izvor: Agencije