Srbija šalje Kforu zahtjev za povratak snaga na Kosovo

To bi u ovom trenutku bilo važno zbog zaštite srpskog stanovništva i to bi drastično smanjilo tenzije, rekao je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

To neće biti prihvaćeno na osnovu svega što smo čuli, rekao je Aleksandar Vučić (Tanjug/AP)

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u četvrtak navečer da je Vlada donijela odluku da se Kforu uputi zahtjev da se, u skladu s Rezolucijom 1244 Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda, vojska i policija Srbije vrate na Kosovo.

Navedeno je da bi ih bilo između nekoliko stotina i 1.000.

“Na sednici Vlade doneta je odluka da večeras u elektronskoj formi, a sutra ujutru na administrativnom [graničnom] prelazu komandantu Kfora, načelnik Generalštaba [Vojske Srbije] uruči naš zahtev, da se, u skladu sa Rezolucijom 1244, određeni broj vojnog i policijskog osoblja u stotinama do hiljadu vrati na teritoriju Kosova”, rekao je Vučić za Radio-televiziju Srbije (RTS), prenosi Tanjug.

Kaže da je “odluka doneta jednoglasno i da se samo traži poštovanje međunarodnog javnog prava i ništa više od toga”.

‘To bi dramatično smanjilo tenzije’

“To bi u ovom trenutku bilo važno zbog zaštite srpskog stanovništva i zbog onog zbog čega je i predviđeno Rezolucijom, a to je kontrola administrativnih [graničnih] prelaza, naročito na Jarinju i Brnjaku, i to bi dramatično smanjilo tenzije. To bi bila dobra odluka. Gotovo smo sigurni da to neće biti prihvaćeno na osnovu svega što smo čuli”, kazao je Vučić.

Kazao je da je prvi put Vlada Srbije na njegovu inicijativu usvojila ovakav zahtjev i istakao da nije 2003. godine, za vrijeme vlade Zorana Đinđića, to donijela, kao što neki pričaju.

Tada je Đinđić uputio pismo Vijeću sigurnosti UN-a, ali ne direktno i bez formalnog zahtjeva, dodao je Vučić i naglasio da je to bio važan potez.

Izvor: Agencije