Escobar: Kosovo mora provesti sporazum o zajednici srpskih opština

Na pitanje kakav bi bio odgovor SAD-a ako bi Srbija poslala svoju vojsku na sjever Kosova, specijalni predstavnik SAD-a za Zapadni Balkan kaže da ne očekuje da će se to desiti.

Sjever Kosova blokirala je policija Kosova, a preko graničnih prelaza Brnjak i Jarinje ne može se ni pješke (Reuters)

Na sjeveru Kosova noć je protekla mirno, ali je situacija i dalje napeta, prenosi Radio-televizija Srbije (RTS), na koju se poziva Tanjug.

Barikade Srba koji protestiraju zbog hapšenja bivšeg policajca Dejana Pantića ulaze u peti dan.

Sjever Kosova blokirala je i policija Kosova, a preko graničnih prelaza Brnjak i Jarinje ne može se ni pješke.

Tanjug dodaje kako su lijekovi za uhapšenog Pantića preko EULEX-a dostavljeni četiri dana poslije hapšenja.

Važnost smirivanja napetosti na Kosovu

Specijalni predstavnik Sjedinjenih Američkih Država za Zapadni Balkan Gabriel Escobar rekao je kako, na sastanku s premijerom Kosova Albinom Kurtijem, očekuje da vlasti Kosova počnu raditi na provedbi sporazuma o zajednici srpskih opština (ZSO).

“Jasno sam izrazio očekivanje da počnemo razgovarati o provedbi ZSO-a. Jasno sam to rekao, tako da se nadam da ćemo vidjeti posvećenost tokom ove krize u bliskoj budućnosti“, izjavio je on na konferenciji za novinare poslije sastanka s Kurtijem, kojem je prisustvovao i specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Kosova i Srbije Miroslav Lajčak, prenosi Reporteri.

Dodaje kako je tokom sastanka naglasio važnost smirivanja napetosti na Kosovu, kao i značaj nastavka dijaloga.

“Razgovarali smo o potrebi da obje strane ostanu mirne, o potrebi za nastavkom dijaloga, kao i o značaju da se fokusiramo na razgovore koji vode u EU.“

Escobar je istakao kako se SAD kategorički protivi povratku srpskih snaga na sjever Kosova.

“Mi to kategorički odbacujemo. Mi to uopće ne podržavamo“, rekao je u intervjuu za Radio Slobodna Evropa, odgovarajući na pitanje novinarke o najavi vlasti Srbije da će tražiti od Kfora povratak vojske i policije Srbije na sjever Kosova, prenosi Tanjug.

Sigurnosne garancije SAD-a za Kosovo

Na pitanje kakav bi bio odgovor SAD-a ako bi Srbija zaista poslala vojsku na sjever Kosova, Escobar odgovara da ne očekuje da će se to zaista desiti.

“Podvući ću – Kosovo ima snažne sigurnosne garancije SAD-a, koje se manifestiraju učešćem u Kforu”, istakao je Escobar.

Lajčak je rekao u Prištini kako je najbolji način da se barikade na sjeveru Kosova uklone političkim dogovorima, a ne buldožerima.

“Ja sam diplomata, za mene je najbolji način da se barikade uklone političkim dogovorima, a ne buldožerima”, rekao je on novinarima i dodao kako je u društvu Escobara dugo razgovarao s Kurtijem, prenosi Kossev, na kojeg se poziva Beta,

Kazao je kako neće iznositi detalje u javnost i kako je usred misije, a posjetu nastavlja u srijedu u Beogradu.

Ističe kako tenzije na Kosovu nikome ne pomažu.

“Mislim da niko normalan nije zadovoljan ovakvom situacijom na sjeveru [Kosova]“, zaključio je Lajčak.

U četvrtak sjednica Vlade Srbije

Escobar je rekao kako se Sjedinjene Američke Države kategorički protive povratku srbijanskih snaga na sjever Kosova, na što je reagirala premijerka Srbije Ana Brnabić, koja je rekla da se američki izaslanik ovom izjavom svrstao među političare koji krše Rezoluciju 1244 Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda.

“Vidim da je moj prijatelj Gabe Escobar još jedan političar koji je nepokolebljivo protiv važećih rezolucija Saveta bezbednosti [UN-a]. Preuzeo je ulogu Saveta bezbednosti i jednoglasno svojom glasom, uz Ministarstvo spoljnih poslova Nemačke … poništio je Rezoluciju 1244“, objavila je Brnabić na Twitteru.

Dodala je kako “nema potrebe da UN organizuje sednice Saveta bezbednosti”, jer će, “kao mera uštede, ova trojka od sada odlučivati o svim globalnim pitanjima”.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ranije je najavio kako će u četvrtak biti održana sjednica Vlade na kojoj bi trebala biti donijeta odluka o upućivanju zahtjeva Kforu za odlazak pripadnika srbijanskih snaga na Kosovo.

Izvor: Agencije