Kosovo potpisalo aplikaciju za članstvo u EU

Potpisivanje aplikacije uslijedilo je u vrijeme diplomatskih napora SAD-a i EU-a da se napetosti između Kosova i Srbije deeskaliraju, a dvije strane vrate pregovorima o normaliziranju odnosa.

Očekuje se da će Kosovo službeno predati zahtjev za kandidaturu 15. decembra (Anadolija)

Kosovo je potpisalo dokument kojim se kandidira za članstvo u Evropskoj uniji, u jeku novih napetosti i blokada cesta na sjeveru zemlje nastanjenom Srbima.

“Danas je historijski dan…Danas približavamo Kosovo korak bliže EU-u”, izjavila je kosovska predsjednica Vjosa Osmani, prenose prištinski mediji.

Dodala je da za građane Kosova ne postoji alternativa i aplikaciju za članstvo posvetila je “svakom djetetu, ženi i čovjeku Kosova koji su žrtvovali svoje živote i koji su nepravedno bili suočeni sa genocidom i okupacijom”.

Kosovo je nazvala “najmlađom državom na najstarijem kontinentu” i zemljom “političkog pluralizma i slobodne tržišne ekonomije”, prenosi Hina.

“Naš put naprijed je jasan, proces može biti dugoročan, ali mi ćemo raditi svoj posao kako bi EU lakše radila svoj posao”, rekla je kosovska predsjednica koja je dokument potpisala zajedno s premijerom Albinom Kurtijem i predsjednikom parlamenta Glaukom Konjufcom.

Očekuje se da će Kosovo službeno predati zahtjev za kandidaturu 15. decembra.

Povećane napetosti

Potpisivanje aplikacije uslijedilo je u vrijeme diplomatskih napora SAD-a i EU-a da se napetosti između Kosova i Srbije deeskaliraju, a dvije strane vrate pregovorima o normaliziranju odnosa.

Srbi sa sjevera, koje podržava Beograd, postavili su u subotu barikade protestujući protiv hapšenja sunarodnjaka, donedavnog pripadnika kosovske policije kojeg kosovske vlasti optužuju za terorizam i urušavanje ustavnog poretka i pritvoren je na 30 dana.

Kosovo i Srbija se uzajamno optužuju za izazivanje nove krize koju SAD i EU pokušavaju riješiti dodatno pojačavajući diplomatki angažman. Brisel poziva na deeskalaciju i najavljuje slanje dodatnih snaga za svoju pravosudnu misiju (EULEX).

Washington je poslao predstavništvo koje ove sedmice na obje adrese pokušava ishoditi smirivanje situacije i povratak dijalogu.

Specijalni predstavnik EU-a za dijalog Kosova i Srbije doputovao je u regiju i poslije razgovora s čelnicima Kosova u utorak navečer izjavio da je “bolje barikade ukloniti diplomatijom, nego buldožerom”.

Lajčak i američki predstavnik Gabriel Escobar sastat će se kasnije u srijedu Beogradu s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Izvor: Agencije