Članstvo u EU podržava 80 posto građana Crne Gore

Istraživanje je pokazalo da građani većinski nisu zadovoljni brzinom kojom balkanska država pristupa Evropskoj uniji.

Građani i dalje doživljavaju Uniju kao najvažniji politički i ekonomski partner i finansijski donator Crne Gore (Anadolija)

Članstvo Crne Gore u Evropskoj uniji podržava skoro 80 posto građana, pokazalo je najnovije istraživanje agencije DeFacto.

Kako je saopćeno iz Delegacije EU-a u Podgorici, članstvo Crne Gore u Uniji snažno podržava 50,2 posto građana, a 27,6 je “donekle za pristupanje”.

Prema istraživanju, na hipotetičkom referendumu o članstvu, 80 posto onih koji bi izašli na glasanje glasali bi za ulazak u EU, prenosi Anadolija.

Navodi se da se EU i dalje doživljava kao najvažniji politički i ekonomski partner i finansijski donator Crne Gore, dok je Delegacija EU-a među tri institucije koje uživaju najveće povjerenje građana Crne Gore.

Istraživanje je pokazalo da građani većinski nisu zadovoljni brzinom kojom država pristupa EU.

‘Vrijeme da se riječi potkrijepe djelima’

Drugi put od mjerenja tog indikatora, 54,7 posto ljudi vjeruje da je tempo više spor nego brz.

Ambasadorica EU-a u Podgorici Oana Cristina Popa je, komentirajući rezultate istraživanja, kazala da ono jasno govori da su u teškim vremenima građani još posvećeniji svojoj evropskoj budućnosti.

“Ali, poruka građana je i jasan poziv na hitnu akciju – da Crna Gora nema više vremena za gubljenje i da je sada vrijeme da se osigura evropska budućnost zemlje”, rekla je ona.

Naglasila je da EU tu poruku čuje jasno i glasno te je izrazila nadu da će poruku građana čuti i crnogorski politički akteri, koji imaju moć da preduzmu potrebne aktivnosti i pokrenu neophodne reforme.

“Sada je vrijeme da svi proevropski akteri svoje riječi potkrijepe konkretnim djelima, postignu široki politički konsenzus i ispune obećanje o evropskoj budućnosti dato građanima. Ponašati se proevropski znači raditi zajedno u cilju javnog dobra, iznad političkih i ideoloških opredjeljenja”, rekla je Oana Cristina Popa.

‘Jasna poruka građana političkim elitama’

Olivera Komar iz agencije DeFacto kazala je da podrška pristupanju Crne Gore EU i dalje ostaje jedini konsenzus u visokopolariziranom crnogorskom društvu.

“Dodatno, velika većina građana smatra i da bi članstvo Crne Gore u EU koristilo regionalnoj saradnji na Zapadnom Balkanu. Time građanke i građani šalju jasnu poruku političkim elitama o tome šta bi trebao biti pravac crnogorske politike i u kakvom društvu žele živjeti”, rekla je ona.

Istraživanje javnog mnjenja provedeno je za potrebe Delegacije EU-a u Crnoj Gori, na reprezentativnom uzorku od 1.005 ispitanika, u periodu od 28. oktobra do 14. novembra.

Izvor: Agencije