Vlada Crne Gore postala većinski vlasnik Luke Bar

Država je ostvarila dvotrećinsko vlasništvo i osigurala mogućnost donošenja strateških odluka za dalji razvoj ne samo Luke, već i ukupne ekonomije Crne Gore.

Ministarstvo finansija navodi da kupovina ovih akcija predstavlja investiciju od vitalnog nacionalnog interesa (Al Jazeera)

Ministarstvo finansija Crne Gore saopćilo je da je država otkupila 10.459.654 akcija, što čini 18,42 procenata vlasništva Luke Bar, po maksimalnoj cijeni od 0,90 eura po jednoj akciji.

Time je, uz postojeći paket, država ostvarila dvotrećinsko vlasništvo u ovom društvu i osigurala mogućnost donošenja strateških odluka za dalji razvoj ne samo Luke, već i ukupne ekonomije.

“Prema podacima sa Montenegro berze, postoji značajan odziv zainteresovanih strana za otkup i preostalih akcija. Budući da je i ranije iskazana opredijeljenost Vlade da uvećava i eventualno u potpunosti preuzme vlasništvo nad akcijama Luke Bar, namjera je da se nastavi sa otkupom i u što kraćem roku stvore preduslovi za realizaciju”, navodi se u saopćenju.

Investicija od nacionalnog interesa

Dodaje se kako je namjera Vlade da uvećanjem vlasničkog udjela u Luci Bar u potpunosti valorizirae potencijal kompanije, kako bi postala suštinski važno čvorište logističkog sistema u regionu jugoistočne Evrope, s obzirom da predstavlja jednu od najprofitabilnijih firmi u oblasti lučkih usluga.

Ministarstvo finansija navodi da kupovina ovih akcija predstavlja investiciju od vitalnog nacionalnog interesa i dodaje kako očekuje da će realizacija kapitalnih infrastukturnih projekata, koja će ovim biti podstaknuta, usloviti efikasniju valorizaciju geografskog položaja ove luke, olakšati poslovanje na lučkom području i smanjiti troškove poslovanja.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada