Sjever Kosova i granični prelazi sa Srbijom i dalje blokirani

Srbi koji protestiraju zbog hapšenja bivšeg pripadnika kosovske policije Pantića i dalje su na barikadama, a sjever Kosova je blokirala i policija.

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani odgodila je izbore u četiri općine na sjeveru Kosova za 23. april (Reuters)

Glavni putevi na sjeveru Kosova još su blokirani, a preko graničnih prelaza Jarinje i Brnjak nije moguće preći ni pješke, javljaju agencije.

Kako prenosi agencija Beta pozivajući se na RTS, Srbi koji protestiraju zbog hapšenja bivšeg pripadnika kosovske policije Dejana Pantića i dalje su na barikadama, a sjever Kosova je blokirala i policija.

Pantić je uhapšen nekoliko dana ranije, a policija Kosova ga sumnjiči za „teroristički napad na prostorije Centralne izborne komisije (CIK)“ i kosovsku policiju pred održavanje izbora u četiri općine na sjeveru Kosova, i u ponedjeljak mu je produžen pritvor do 30 dana.

Vučić šalje zahtjev za povratak vojske

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić naveo je da Pantić uhapšen “dok je nosio hleb” svojoj porodici koja živi u zgradi u kojoj se nalaze prostorije Općinske izborne komisije.

On je najavio kako će Vlada Srbije u četvrtak uputiti Međunarodnoj mirovnoj misiji na Kosovu (KFOR) zvaničan zahtjev za povratak do 1.000 srpskih policajaca i vojnika na Kosovo, u skladu sa Rezolucijom Vijeća sigurnosti UN 1244.

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani odgodila je izbore u četiri općine na sjeveru Kosova za 23. april.

Šefovi diplomatija članica Europske unije pozvali su u ponedjeljak obje strane da se uzdrže svakog nasilja ili provokativnih akcija, a predstavnik Unije Miroslav Lajčak u srijedu će doputovati u Beograd i Prištinu s dopunjenim mirovnim planom, izjavio je visoki predstavnik EU Josep Borrell.

Izvor: Agencije