Varhelyi: BiH dobija status kandidata za članstvo EU

Ministri nadležni za evropska pitanja usvojili su zaključke gdje se navodi da se ‘preporučuje da se Bosni i Hercegovini dodijeli status zemlje kandidata, uz potvrdu Evropskog vijeća’.

Odluku ministara će potvrditi šefovi država vlada zemalja članica Evropske unije na samitu koji će biti održan 15. decembra (Reuters)

Bosna i Hercegovina će dobiti kandidatski status na predstojećem samitu Evropskog vijeća u Briselu, potvrdio je u utorak za Al Jazeeru evropski komesar za proširenje Oliver Varhelyi.

“Sada bi trebalo prenijeti dobru vijest ljudima u Bosni i Hercegovini da Evropska unija ispunjava ono što je njen dio posla. Sada je na Bosni i Hercegovini da ispuni svoj dio posla“, kazao je on.

Kako prenosi Radio Slobodna Evropa, na koga se poziva Fena, ministri nadležni za evropska pitanja, na sastanku koji i dalje traje, već su usvojili zaključke gdje se navodi da se “preporučuje da se Bosni i Hercegovini dodijeli status zemlje kandidata, uz potvrdu Evropskog vijeća“.

Ovu odluku ministara će, potom, potvrditi šefovi država vlada zemalja članica EU-a na samitu koji će biti održan u četvrtak, 15. decembra.

“U trenutnom geopolitičkom kontekstu, Vijeće EU-a naglašava hitnost da zemlja krene naprijed na putu prema EU, posebno kroz ispunjavanje svih 14 ključnih prioriteta za otvaranje pregovora o pristupanju EU identificiranih u Mišljenju Evropske komisije o zahtjevu Bosne i Hercegovine za članstvo u EU koju je Vijeće EU-a usvojilo 2019. godine“, piše u zaključcima dokumenta u koji je Radio Slobodna Evropa ranije imao uvid.

Osam uvjeta koji se moraju ispuniti

U ponedjeljak zvaničnici EU-a nisu mogli reći da li će Unija donijeti ovu odluku o Bosni i Hercegovini i da li se neke zemlje članice EU-a još kolebaju.

Kako navodi evropski portal Euractiv, više država članica je podržalo kandidatski status za Bosnu i Hercegovinu, protivnici su Francuska, Nizozemska i donekle Njemačka, ali se nizozemski zvaničnici, kako je navedeno, u utorak neće protiviti odluci.

Bosna i Hercegovina je podnijela zahtjev za članstvo u EU 2016. godine, EK je u oktobru preporučio državama članicama da joj dodijele status kandidataiH, ali sa spiskom osam uvjeta koje ova balkanska država mora ispuniti u oblasti vladavine prava i borbe protiv korupcije.

Izvor: Agencije