Neredi u Podgorici nakon izglasavanja Zakona o predsjedniku

Skupština Crne Gore je po drugi put usvojila izmjene i dopune Zakona o predsjedniku, a za usvajanje tog zakonskog akta glasao je 41 poslanik.

Nakon usvajanja izmjena i dopuna Zakona o predsjedniku, došlo je do nereda ispred zgrade Skupštine Crne Gore (Al Jazeera)

Skupština Crne Gore u ponedjeljak je po drugi put usvojila izmjene i dopune Zakona o predsjedniku, a za usvajanje tog zakonskog akta glasao je 41 poslanik.

Protiv su bili poslanici Bošnjačke stranke i samostalni poslanik Genci Nimanbegu, a poslanici Demokratske partije socijalista (DPS); Socijaldemokratske partije (SDP) i Socijaldemokrata (SD) nisu bili u skupštinskoj sali.

Izmjene Zakona o predsjedniku usvojila je skupštinska većina prvi put početkom novembra, ali predsjednik Crne Gore Milo Đukanović vratio je zakon 7. novembra Skupštini na ponovljeno odlučivanje.

Obrazloženje je da bi takav akt izazvao konfuziju ustavnih nadležnosti najvažnijih državnih organa, uništio princip podjele vlasti i urušio državnopravni poredak, navodi se u izvještaju Radio-televizije Crne Gore (RTCG), prenosi Tanjug.

Najavljena blokada svih gradova

Šef kluba zastupnika Demokratskog fronta (DF) Slaven Radunović predložio je u ponedjeljak da se zbog hitnosti donese odluka da Zakon bude objavljen u Službenom listu Crne Gore najkasnije dan nakon isteka roka do kojeg je predsjednik države dužan potpisati zakon.

Ustav propisuje da je predsjednik dužan proglasiti zakon ako on bude drugi put usvojen u parlamentu.

Nakon usvajanja Zakona, došlo je do nereda ispred zgrade Skupštine u Podgorici.

Okupljeni protivnici usvajanja Zakona i aktivisti zviždali su i uzvikivali “Izdaja!“ te su probili zaštitnu ogradu ispred zgrade, nakon čega je policija ispalila suzavac, piše podgorička Pobjeda.

Građanski aktivista Peđa Vušurović kazao je da je “potvrđena izdaja Crne Gore“ te je najavio da će “sutra svi crnogorski gradovi bili blokirani“.

Izvor: Agencije