NATO i EU osudili nasilje na Kosovu

Iz NATO-a i Evropske unije poručuju da su takvi napadi neprihvatljivi.

Misija EULEX je potvrdila da je šok bombom napadnuta njihova izviđačka patrola (EPA)

Evropska unija i NATO reagovali su na nasilje na sjeveru Kosova i napade na Misiju EU-a za vladavinu prava (EULEX).

Glasnogovornica NATO-a Oana Lungescu na Twitteru je objavila da su saveznici iz NATO-a osudili napade na EULEX tokom sinoćnje patrole, prenosi Anadolija.

“Takvi napadi su neprihvatljivi i odgovorni treba da odgovaraju za ovo”, rekla je Lungescu.

Visoki predstavnik za vanjsku i sigurnosnu politiku Evropske unije Josep Borell poručio je da EU neće tolerisati napade na EULEX.

EULEX-ova patrola napadnuta šok bombom

Misija EULEX je saopćila da je sinoć na sjeveru Kosova, kod Rudara gdje su postavljene barikade, šok bombom napadnuta izviđačka patrola EULEX-a, ali niko nije povrijeđen.

Iz EULEX-a potvrđuju da je “sinoć kod Rudara bačena šok bomba na izviđačku patrolu EULEX-a”.

Kosovska policija je saopćila da je sinoć sa različitih lokacija, u tri slučaja pucano na policijske jedinice koje su bile na službenoj dužnosti u blizini brane jezera Gazivode.

Prethodno je kosovska policija saopćila da je iz sigurnosnih razloga, dok su putevi blokirani, zatvorila za saobraćaj dva granična prijelaza na sjeveru Kosova, ka Srbiji, Jarinje i Brnjak.

Barikade na sjeveru Kosova

Na putevima na sjeveru Kosova lokalno stanovništvo, među kojima su viđena i maskirana lica, jučer oko 16 sati blokarili su puteve kamionima.

Barikade su postavljene nakon što je kosovska policija u subotu prijepodne na graničnom prokelazu Jarinje uhapsila Dejana Pantića, bivšeg pripadnika kosovske policije, zbog osnovane sumnje za umiješanost u organizovanju napada na kancelarije Centralne izborne komisije i napada na službenike CIK-a i Policije Kosova u utorak u Sjevernoj Mitrovici i Zubinom Potoku.

Iz kosovske policije ističu da se blokada puteva dešavala uglavnom na nekim putevima, uključujući i nacionalne puteve opštine Leposavić, Zvečan i Zubin Potok, narušavajući i onemogućavajući slobodu slobodnog kretanja građana i robe.

Prethodno je predsjednica Kosova Vjosa Osmani saopćila da je odgodila vanredne izbore u četiri opštine na sjeveru Kosova, zakazane za 18. decembar za 23. april 2023. godine, zbog nepostojanja sigurnosti za njihovo održavanje.

U Sjevernoj Mitrovici i Zvečanu su proteklih dana zabiljeleženi incidenti zbog priprema za održavanje vanrednih izbora u četiri opštine sa srpskom većinom na sjeveru Kosova, nakon što su srpski predstavnici zbog odluke o tablicama napustili kosovske institucije, uključujući policiju i pravosuđe.

Izvor: Agencije