Srbi ostali na barikadama, strane diplomate traže da ih uklone

Kamionima i teškim vozilima blokirano je nekoliko glavnih cesta na sjeveru Kosova koje vode do dva granična prijelaza sa Srbijom, a oba su i dalje zatvorena za promet.

Na sjeveru Kosova, Srbi i dalje u blokadi drže nekoliko cestovnih pravaca (Reuters)

Ambasade SAD-a i Velike Britanije zatražile su uklanjanje barikada koje su lokalni Srbi postavili na sjeveru Kosova, protestirajući drugi dan zaredom zbog hapšenja bivšeg srpskog policajca.

Kamionima i teškim vozilima blokirano je nekoliko glavnih cesta na sjeveru Kosova koje vode do dva granična prijelaza sa Srbijom, a oba su i dalje zatvorena za promet.

Beograd i Priština se uzajamno optužuju za izazivanje napetosti i provokacije, a u objavama na društvenim mrežama premijeri Srbije i Kosova, Ana Brnabić i Albin Kurti, zatražili su pomoć međunarodne zajednice.

Sjedinjene Američke Države istakle su „duboku zabrinutost“ zbog trenutne situacije na sjeveru Kosova i u zajedničkoj objavi svojih ambasada u Beogradu i Prištini zatražili hitno uklanjanje barikada, pozivajući obje strane na dijalog i suzdržavanje od provokacija kako bi se izbjegla dalja eskalacija.

„Oni koji su podigli nelegalne barikade trebaju ih odmah demontirati“, poručili su.

Apel Britanaca

Gotovo istim porukama pridružila su im se i diplomatska predstavništva Velike Britanije u Beogradu i Prištini uz potpunu podršku snagama NATO-a na Kosovu (KFOR) u njihovom radu da pruže sigurnost i osiguraju slobodu kretanja i doprinos Misije EU-a za vladavinu prava (EULEX).

„Očekujemo da se uklone sve nelegalne blokade puteva i da se okončaju sve prijetnje nasiljem i zastrašivanje… Odlučno osuđujemo kao neprihvatljive sve napade na kosovske i međunarodne sigurnosne agencije“, poručili su britanski diplomati, pozivajući na „maksimalnu suzdržanost“.

„Pozivamo vlasti Kosova da se suzdrže i vlasti Srbije da iskoriste svoj utjecaj kako bi postigle deeskalaciju situacije. Dijalog kojim upravlja EU je sredstvo za rješavanje konflikata i postizanje sporazuma o normalizaciji odnosa“, ocijenjeno je u zajedničkom saopćenju.

Napad šok bombama na EULEX-ovu patrolu

Misija EULEX-a potvrdila je ranije napad šok bombom na izviđačku patrolu koja se dogodila u subotu uvečer kod Rudara.

Dodaju da nijedan službenik Specijalizovane policijske jedinice EULEX-a nije povrijeđen, niti je pričinjena materijalna šteta.

“Ovaj napad, kao i napadi na službenike Policije Kosova, je neprihvatljiv. Snažno osuđujemo nasilna djela koja su počinila naoružana lica na sjeveru Kosova, uključujući i protiv međunarodne zajednice”, istakli su.

Navode i da će EULEX nastaviti da radi sa odlučnošću da podrži stabilnost Kosova, u okviru granica svog mandata, i da doprinese bezbjednosti njegovog stanovništva iz svih zajednica.

“Apelujemo na odgovorne da se uzdrže od daljih provokativnih akcija i pozivamo kosovske institucije da počinioce privedu pravdi”, naveli su.

Američki ambasador na Kosovu, Jeff Hovenier osudio je napad na pripadnike EULEX-a u blizini barikada u Rudaru.

“SAD se pridružuje EULEX-u u oštroj osudi sinoćnjeg napada na patrolu EULEX-a. Nasilni napadi na kosovsku policiju i osoblje međunarodne sigurnosti su neprihvatljivi i počinitelji moraju odgovarati pred kosovskim pravosudnim sistemom”, poručio je Hovenier.

Sjever Kosova i dalje blokiran

Na sjeveru Kosova, Srbi i dalje u blokadi drže nekoliko cestovnih pravaca.

(Reuters)

Noć su proveli na barikadama, a situacija je trenutno mirna, izvijestila je Al Jazeera.

Barikade su postavljene u subotu nakon hapšenja bivšeg pripadnika kosovske policije iz Sjeverne Mitrovice Dejana Pantića, osumnjičenog za napad na prostorije izborne komisije u tom gradu.

Kosovska policija saopćila je da su njeni pripadnici tokom večeri bili pod vatrom na nekoliko lokacija u blizini jezera Gazivode na granici sa Srbijom.

Vučić sazvao sjednicu Vijeća za nacionalnu bezbjednost

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić za nadjelju uvečer je sazvao sjednicu Savjeta za nacionalnu bezbjednost, javio je Al Jazeerin reporter Ognjen Zorić.

Nije navedeno mnogo detalja, već da će nakon sjednice javnost obavijestiti javnost o donesenim odlukama.

Najavljujući sjednicu Vučić je, kako su prenijeli mediji, rekao da je povod izjava Albina Kurtija za koju je rekao da je prijetnja da će u večernjim satima napasti Srbe na barikadama “svim raspoloživim sredstvima”.

Vučić je ranije rekao kako su Srbi natjerani na barikade, a da će vlasti u Srbiji nastaviti borbu “svim pravnim sredstvima”.

Kurti pozvao na uklanjanje barikada

Premijer Kosova Albin Kurti je povodom najnovijih prepreka na putevima na sjeveru Kosova izjavio da barikade “maskiranih kriminalaca” moraju odmah biti uklonjene.

Kurti je kazao da su se sada kada se ni registarske tablice, ni datum izbora ne mogu koristiti kao izgovor, ilegalne strukture Srbije pretvorene u kriminalne bande razotkrile u žeđi za vatrom i krvlju, prenosi Anadolija.

“Svako nekažnjavanje ovog orkestriranog nasilja od strane EU-a i SAD-a ohrabrit će zvanični Beograd da se dalje zalaže za destabilizaciju Kosova”, naveo je Kurti.

On je kazao da je ministar unutrašnjih poslova Xhelal Svecla u kontaktu sa komandantom KFOR-a.

“Barikade maskiranih kriminalaca na sjeveru moraju odmah biti uklonjene. Kosovo je zemlja slobodnih i vrijednih građana, bez obzira na etničku pripadnost, vjeru, spol ili godine. Zločinci i rusofili će propasti. Kosovo će pobijediti”, naveo je Kurti.

‘Ne želimo sukob, već mir i napredak’

Kosovski premijer je kazao da Srbija već nekoliko dana prijeti Kosovu agresijom, te da predsjednik i premijerka Srbije pozivaju na povratak srbijanske vojske na Kosovo.

“Hiljadu vojnika, kažu, pozivajući se na Rezoluciju 1244 Vijeća sigurnosti UN-a (1999). Oni žele dvostruki povratak. Prvi, koji seže u vrijeme Miloševića i rata. Drugi, da se pitanje Kosova vrati u UN i što dalje od EU-a. Kao reakcija na prijedlog EU-a koji podržavaju Francuska i Njemačka (i SAD), oni žele da se vrate u Vijeće sigurnosti UN-a gdje se nalazi veto Rusije (i Kine)”, ocijenio je Kurti.

Ukazuje da je Kosovo evropska, demokratska i proamerička država, dok je Srbija sa ovim rukovodstvom autokratska, proazijska i ratnohuškačka.

“Ne želimo sukob, želimo mir i napredak, ali ćemo na agresiju odgovoriti svom snagom koju imamo”, poručio je Kurti.

Kosovska policija saopćila da je iz sigurnosnih razloga, dok su putevi blokirani, zatvorila za saobraćaj dva granična prijelaza na sjeveru Kosova, ka Srbiji – Jarinje i Brnjak.

Pucano na policijske jedinice u blizini jezera Gazivoda

Kosovska policija je saopćila da je u subotu navečer sa različitih lokacija, u tri slučaja, pucano na policijske jedinice koje su bile na službenoj dužnosti u blizini brane jezera Gazivode.

Iz kosovske policije se navodi da su “lica iz određenih kriminalnih grupa koje su blokirale više puteva na sjeveru zemlje, sa različitih lokacija, u tri slučaja pucale na policijske jedinice koje su bile na službenoj dužnosti u blizini brane jezera Gazivode, na putu ka graničnom prijelazu Brnjak”.

“Policijske jedinice su u samoodbrani bile prinuđene da odgovore vatrenim oružjem na kriminalna lica/grupe, koje su se povukle i udaljile u nepoznatom pravcu. Također, prema informacijama policijskih jedinica na terenu, na više različitih lokacija čuli su se i pucnji”, ističe se u saopćenju.

U Sjevernoj Mitrovici i Zvečanu su proteklih dana zabilježeni incidenti zbog priprema za održavanje vanrednih izbora u četiri opštine sa srpskom većinom na sjeveru Kosova, nakon što su srpski predstavnici zbog odluke o tablicama napustili kosovske institucije, uključujući policiju i pravosuđe.

Izvor: Al Jazeera i agencije