Obilne padavine uzrokovale poplave na sjeveru BiH i u Hrvatskoj

Većina naselja u Prijedoru je pod vodom, a putevi su poplavljeni i u Sanskom Mostu, Kozarskoj Dubici i Bosanskom Novom.

Zbog opasnosti od vremenskih prilika i prognozirane velike količine padavina za sjever Bosne i Hercegovine izdato je narandžasto upozorenje (EPA)

Obilne padavine u posljednja dva dana prouzrokovale su probleme sa poplavama u skoro svim općinama i gradovima Unsko-sanskog kantona (USK), a naročito u gradu Bihaću.

Do plavljenja je došlo u bihaćkim naseljima Orašac, Gata, Turija, Čavkići, Ribić, Ripač, Mali Lug, Zlopoljac, piše agencija Fena.

Iz Kantonalne uprave civilne zaštite rečeno je kako je došlo do preopterećenosti kanala za odvodnju oborinskih voda, te da su sve nadležne službe već na terenu.

Najkritičnija situacija u poslijepodnevnim satima bila je u naselju Orašac, što je potvrdio i predsjednik Savjeta mjesne zajednice Ramiz Zulić.

“Mještani se uz pomoć pripadnika Službe civilne zaštite Grada Bihaća od jutra bore s vodenom bujicom. Voda je nažalost već prodrla u nekoliko stambenih objekata. Svi smo na nogama i improviziranim nasipima pokušavamo zaštiti druge ugrožene objekte”, kazao je Zulić.

Više naselja pod vodom

Većina naselja u Prijedoru također je pod vodom, a putevi su poplavljeni i u drugim okolnim opštinama.

Lokalni mediji izvještavaju da je do poplava došlo i u Sanskom Mostu, Kozarskoj Dubici i Bosanskom Novom.

Na području ovog kantona već su aktivirana i klizišta, dok je ogroman porast vodostaja rijeke Une zaprijetio i privremenom prekidu saobraćaja na putnom pravcu Bosanska Otoka – Bužim.

Zbog opasnosti od vremenskih prilika i prognozirane velike količine padavina za sjever Bosne i Hercegovine izdato je narandžasto upozorenje koje je na snazi do ponoći.

Obilne padavine i u Hrvatskoj

Zbog obilnih padavina i bujičnih voda, Županijski centri 112 Bjelovar, Požega, Slavonski Brod i Osijek imali su više dojava građana o plavljenju podrumskih prostora i privrednih objekata, srušenim stablima, izlijevanju vode iz kanala i potoka te o plavljenju prometnica.

Ravnateljstvo civilne zaštite izvijestilo je da su nadležne službe izašle na teren i rade na otklanjanju posljedica, prenijela je Hina.

Zbog porasta vodostaja Hrvatske vode donijele su rješenja o uspostavi vanrednih mjera odbrane od poplava na branjenom području Mali sliv Lika, dionice Kosinjski Bakovac, Tisovac, Jadova, Bogdanica i Novčica.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada