SAD pomaže Oružanim snagama BiH sa dodatnih 17 miliona dolara

Američki ambasador u BiH Michael Murphy čestitao je godišnjicu formiranja Oružanih snaga BiH i najavio dodatnu finansijsku podršku administracije SAD-a.

Američki ambasador je istaknuo da nema zemlje koja je više od SAD-a uložila u podršku Oružanim snagama BiH Foto: EPA

Američki ambasador u Bosni i Hercegovini Michael Murphy najavio je dodatnu finansijsku podršku administracije SAD-a Oružanim snagama BiH.

U poruci objavljenoj na Twitter nalogu Ambasade SAD-a, Murphy je čestitao godišnjicu formiranja jedinstvenih Oružanih snaga BiH nastalih 2006. godine spajanjem dotadašnjih entitetskih vojski.

Ta je integracija provedena uz snažan pritisak međunarodne zajednice, pogotovo SAD-a, a BiH je dobila jedinstvenu vojsku koju čini oko 1.000 profesionalnih vojnika i časnika te nekih 5.000 pripadnika tzv. aktivne rezerve.

Podrška SAD-a

Američki ambasador je istaknuo da nema zemlje koja je više od SAD-a uložila u podršku Oružanim snagama BiH.

“Moja zemlja je ponosna na to. Danas sa zadovoljstvom mogu objaviti da ove godine Sjedinjene Američke Države izdvajaju dodatnih 17 miliona dolara za podršku Oružanim snagama BiH”, kazao je Murphy.

Budžet kojim raspolaže Ministarstvo odbrane BiH i Oružane snage BiH godinama je na nivou ispod 150 miliona eura i tim sredstvima moguće je osigurati tek osnovne funkcije vojske.

Zvaničnici u tijelima vlasti iz bh. entiteta Republika Srpska odlučno se protive povećanju izdvajanja za vojsku BiH i zalažu se za njeno potpuno ukidanje čime bi se onemogućilo i eventualno članstvo BiH u NATO-u što je također stalna tema političkih sporova u zemlji.

Izvor: Agencije